Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fillon i Fukuda naglasili francusko-japansku 'zajedničku viziju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuski premijer Francois Fillon i njegov japanski kolega Yasuo Fukuda naglasili su u petak u Tokiju "zajedničku viziju" njihovih zemlja prije summita G8, koji će se održati od 7. do 9. srpnja.

"Francuska i Japan dva su velika politička partnera koji dijele zajedničku viziju budućnosti svijeta", rekao je Fillon na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Sastanak na vrhu Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Svi ti narativi nade su jako lijepi, ali realna politika uvijek prevlada" Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Dvije zemlje će se zajedno suočiti s temama koje će se razmatrati tijekom summita za tri mjeseca na otoku Hokaido, obećao je Fukuda.

Glavne teme sastanka će biti klimatsko zatopljenje i pomoć u razvoju.

Prema zajedničkoj izjavi Pariz i Tokio zalažu se za pomoć Africi, a francuski premijer inzistirao je na napredovanju u pogledu klime i naglasio da je "temeljna uloga razvijenih zemalja pokazivanje puta prema rastu uz manje potrošnje ugljena i pozivanje zemalja u razvoju na sudjelovanje u borbi protiv zatopljenja".

Dvojica čelnika naglasila su činjenicu da Japan predsjeda G8 (Njemačka, Kanada, Sjedinjene Države, Francuska, Italija, Japan, Velika Britanija, Rusija) u trenutku kada će Francuska preuzeti polugodišnje predsjedanje Europskom unijom.

Fillon je potvrdio pred japanskim novinarima "punu podršku" Francuske japanskom dobivanju stalnog mjesta u UN-ovom Vijeću sigurnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene