Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Fillon: 'Francuska je bankrotirala'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Francuska je bankrotirala i više ne može priuštiti sebi isplaćivanje velikodušnih plaća i subvencija', izjavio je francuski premijer Francois Fillon.

Najnoviji nediplomatski ispad Fillon je imao tijekom posjeta Korziki, gdje su poljoprivrednici tražili veću financijsku potporu vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U predgrađe Pariza stižu policijska pojačanja Slika nije dostupna Sarkozyju zbog gospodarstva pada popularnost

'Na čelu sam države koja je u stanju bankrota. Države koja već petnaest godina pati od kroničnog deficita, a unatrag 25 godina nijednom nije imala izbalansiran proračun. Tako ne može dalje', rekao je Fillon. 

Vlada premijera Fillona za sljedeću će godinu proglasiti manjak u proračunu za čak 41,5 milijardi dolara.

Premijerova izjava iazazvala je burne reakcije iz vlade, ali i oporbe.

Francois Bayrou, čelnik stranke centra, Modem party, izjavio je kako je Fillon očito zaboravio da su i on i Nicolas Sarkozy, koji je bio ministar financija prije nego li je postao predsjednik, bili članovi vlade od 2002. godine, a nisu napravili nikakav pomak nabolje. 

Dodao je kako je Sarkozyjeva odluka da potroši 15 milijardi eura za porezne olakšice samo pogoršala stvari. 

'Takva izjava dolazi u krivo vrijeme. Francuzi će se pitati zašto smo toliko potrošili na promjene u financijskoj politici, ako država toliko loše financijski stoji', rekao je jedan od Fillonovih stranačkih kolega.

Ovo je već drugi put u dva tjedna da je Fillon svojim istupima u javnosti i sebe i zemlju doveo u neugodnu poziciju. 

Prije dva tjedna Fillon je izjavio kako je 'potrebna samo Sarkozyjeva riječ' za prihvaćanje zakona o mirovinskim reformama, te kako pregovori sa sindikatima uopće nisu potrebni. Taj je gaf razljutio predsjednika koji je proveo dane u pregovorima kako bi primirio sindikate. 

U Francuskoj su sve raširenije glasine kako će Fillon biti smijenjen nakon Nove godine. 

No s druge strane priča se kako je Fillon jednostavo odlučio progovoriti, umoran od pritisaka 'višeg predsjednika'. 

To je potvrdio i jedan od njegovih kolega. 'Fillon je nevjerojatno ponosan. Što ga snažnije Sarkozy bude sputavao, njegovi će govori biti sve provokativniji. To je proces koji lako može izmaknuti kontroli', rekao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene