Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apstinencija, a ne gumena prevencija

Filipinski biskupi bijesni zbog kondoma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica katoličkih biskupa na Filipinima zatražili su ostavku ministrice zdravstva zbog toga jer vlada promovira kondome.

Osjetljivo pitanje kontrole rađanja u toj katoličkoj naciji eskaliralo je prošlog tjedna nakon što je ministrica zdravstva Esperanza Cabral predstavila kampanju za borbu protiv HIV-a i ADIS-a u kojoj su za Velentinovo dijeljeni besplatni kondomi.

Pročitajte i ovo Užasne vrućine na Filipinima - 2 zatvoreno 6700 škola na Filipinima Ljudi od vrućine ne mogu disati, temperature idu do 47 stupnjeva: "Idućih dana bit će još gore" Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija

'Nemoralno je od nekog u vladi da inzistira na upotrebi kondoma, za koje svi znamo da nisu uspješna prevencija od AIDS-a', navodi u crkvenom priopćenju biskup Ramon Arguelles.

Naime, katolička crkva brani bilo kakvu umjetnu kontrolu rađanja, uključujući i kondome.

Priopćenje, koje su potpisla još dva biskupa, objavljeno je na internetskoj stranici Biskupske konferencije Filipina. Od predsjednice Glorie Arroyo traže ostavku ministrice Cabral, navodeći kako takva osoba ne bi smjela imati utjecaj na mlade Filipince.

'Situacija je zabrinjavajuća zbog toga jer je u pitanju društveni moral, pogotovo među mladima', navode filipinski biskupi. No, Gary Olivar, glasnogovornik predsjednice Arroyo, žestoko odbacuje izjave biskupa.

'Moramo se podsjetiti da bi javne djelatnike trebalo procjenjivati prema mjerilima javnog interesa, kojeg brane naši zakoni, a ne prema moralnim načelima ove ili one institucije', rekao je Olivar.

Od 93 milijuna Filipinaca, njih 75 milijuna su katolici, što je 'ostavština' španjolske kolonijalne povijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene