Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Niz izazova

VIDEO 'Moderni kralj': Prijeti li opasnost od velikih razočarenja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Moderan i diskretan, Felipe VI. Burbonski bio je odgajan u samo jednom cilju: postati kralj Španjolske, za tu se ulogu pripremao od djetinjstva i danas je preuzima kao 46-godišnjak nasljeđujući svoga oca koji je abdicirao.

Felipe je studirao u inozemstvu, pohađao vojne škole jer 'njegov cilj, njegov jedini cilj je služiti Španjolskoj. Taj mu je cilj bio usađen', povjerila je jednom prijestolonasljedikova majka, kraljica Sofia.

Pročitajte i ovo Španjolski premijer Pedro Sanchez i portugalski premijer Luis Montenegro Predlažu rješenje s dvije države Sanchez skuplja glasove za priznanje Palestine: Irska i Norveška za, Portugal suzdržan Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju

Felipeova je misija osigurati kontinutitet parlamentarne monarhije, postupno uvedene s dolaskom na tron Juana Carlosa 1975., kojega je za nasljednika imenovao diktator Francisco Franco.

Pred mladim kraljem niz je izazova, a prvi je biti uvjerljiv u zemlji u kojoj je potpora monarhiji pala na najniže grane nakon niza skandala koji su njega ipak ostaviti neokrznuta.

Felipe je dugo trpio usporedbe s Juanom Carlosom koji je prijašnjih desetljeća bio toliko popularan u svojoj domovini da su mnogi Španjolci govorili da nisu monarhisti, već 'juancarlisti'.

No popularnost 76-godišnjeg Juana Carlosa narušile su zdravstvene tegobe i pogrešne odluke poput odlaska u lov na slonove u Botsvani 2012. dok je Španjolska grcala u dubokoj krizi i visokoj nezaposlenosti. Skandal su izazvale optužbe te istrage za korupciju protiv njegove mlađe kćeri Cristina i njezina supruga Inakija Urdangarina.

Pred ovom djevojčicom velika je budućnost

Istodobno je rastao ugled princa Felipea, crnokosog elegantnog muškarca plavih očiju, visokog 1,98 cm. U javnosti se trudio njegovati sliku modernog princa, bliskog javnosti, čemu je pridonio njegov brak 2004. s Letiziom Ortiz, rastavljenom novinarkom i pučankom, što je bio presedan u povijesti španjolske krune.

Par je dobio dvije plavokose kćeri, Leonor, rođenu 2005., koja postaje najmlađa prijestolonasljednica u Europi, te Sofiju, rođenu 2007.

Felipe je rođen 30. siječnja 1968., a prema legendi Juan Carlos onesvijestio se čuvši vijest o rođenju sina nakon dviju kćeri, jer španjolski ustav prednost na tronu daje muškim potomcima.

U dobi od devet godina Felipe je imenovan princem od Asturiasa i službenim prijestolonasljednikom i tada je održao svoj prvi govor pred parlamentom.

Četiri godine kasnije naučio je prvu lekciju iz pokušaja državnog udara što ga je izveo pukovnik Antonio Tejero 1981. kada se kralj pokazao kao zaštitnik demokracije. Kralj je tada pozvao sina 'u ured kako bi on bio s njime i vidio kako djeluje', objasnila je kraljica Sofia.

Zadnju godinu gimnazije Felipe je pohađao u Kanadi, a slijedilo je trogodišnje vojno školovanje te studij prava u Madridu i konačno diploma iz međunarodnih odnosa na sveučilištu Gorgetown u Washingtonu.

S godinama je preuzimao sve više protokolarnih uloga i jačao javne aktivnosti, napose u inozemstvu jer tečno govori engleski.

Novi kralj je i pilot helikoptera, ljubitelj nogometa i općenito sportaš u skladu s obiteljskom tradicijom. Sudjelovao je na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992,. za španjolsku jedriličarsku ekipu.

Felipe vrlo dobro govori i katalonski, što mnogi drže prednošću u odnosima s Katalonijom čije vodstvo ne odustaje od referenduma o neovisnosti od Španjolske.

Očekivanja su velika pred novim kraljem, a s obzirom na težnje Katalonije i Baskije za neovisnošću mnogi se nadaju da će ujediniti zemlju u kojoj se sve snažnije postavlja pitanje budućnosti same monarhije.
Kada je Juan Carlos 2. lipnja objavio vijest o abdikaciji, tisuće su na ulicama tražile raspisivanje referenduma s izborom monarhije ili republike.

Očekuje se od Felipa i da umiri podjele u političkom sustavu kojim dominiraju dvije velike stranke, pučani i socijalisti te da modernizira ustav iz 1978. Drugi se pak nadaju da će pomoći milijunima siromašnih i nezaposlenih.

'Hoće li nam donijeti nešto pozitivno? Sumnjam. Nisu nam čak dali ni mogućnost izbora', kaže 22-godišnja studentica Paula Aciego te predviđa 'ili će se Felipe prilagoditi ili će se dogoditi vrlo velika promjena'.

Ako su očekivanja velika, opasnost je da ih slijede velika razočarenja, upozoravaju analitičari.

'Sada Španjolci žele sve: da on pronađe rješenje za Kataloniju, da riješi nezaposlenost', ocjenjuje Cote Villar iz dnevnog lista El Mundo i podsjeća da je riječ o kralju 'parlamentarne monarhije' koji nema velikih ovlasti.

'No kralj može okupljati, pratiti, poticati promjene', smatra Jose Apezarena, autor nedavno objavljene knjige o novom kraljevskom bračnom paru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene