Obavijesti Video Pretražite Navigacija
FBI PORUČIO

'Nećemo srušiti internet niti ugroziti sigurnost ljudi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država je "revolucionirala" terorizam inspirirajući putem društvenih mreža individualne napade manjeg intenziteta diljem svijeta, izjavio je u srijedu direktor FBI-a James Comey.

"Al Qaeda je bila drugačiji model od onoga s kojim smo danas suočeni", rekao je Comey na protuterorističkoj konferenciji u New Yorku.

Pročitajte i ovo Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji Vladimir Putin Jedanaestero pritvorenih "Jeste li sigurni?" Rusija ne vjeruje da je za pokolj u Moskvi odgovorna Islamska država, prstom upiru na drugu stranu

Dodao je da FBI trenutno vodi "stotine" istraga u svih 50 saveznih država o mogućim napadima inspiriranima IS-om.

Po njegovim riječima, nema dokaza da je par koji je 2. prosinca ubio 14 ljudi u Kaliforniji bio dio organizirane ćelije ili bio u kontaktu s militantima izvan SAD-a.

Syed Rizwan Farook (28) i Tashfeen Malik (29) podupirali su "džihad i mučeništvo" u privatnoj komunikaciji, ali nikada na društvenim mrežama, rekao je Comney.

Po njegovim riječima, IS je usavršila upotrebu društvenih mreža, posebno Twitter kako bi stupila u kontakt s potencijalnim pristašama u SAD-u i drugim dijelovima svijeta.

"Twitter služi za prodaju knjiga, promociju filmova i, kao sredstvo za regrutiranje terorista, za prodaju ubojstva", rekao je direktor FBI-a.

IS uz to često koristi šifrirane poruke kada komunicira s pojedincima spremnima izvesti napade u njezino ime.

To otežava posao istražiteljima, čak i kada imaju nalog za pretragu njihovih uređaja, dodao je.

Comey uvjeren da snage sigurnosti i tehnološke tvrtke mogu zajednički riješiti taj problem ne ugrožavajući privatnost korisnika.

"Nećemo srušiti internet niti ugroziti sigurnost ljudi", istaknuo je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene