443183
443183
443183
443183
443183

SLUČAJ KOJI IZLUĐUJE FBI Otmica, 200.000 dolara i biznismen koji skače iz aviona

  • , 13.07.2016., 14:11
  • Autor:
  • komentara

Bio je to misteriozni zločin koji je potpuno zbunio FBI - otmica aviona i biznismen koji je skočio iz zrakoplova zajedno s otkupninom a kojeg nitko više nikada nije vidio.

 
 
 
 
FBI odustaje od slučaja 'DB Cooper' (Foto: Getty Images)
FBI odustaje od slučaja 'DB Cooper' (Foto: Getty Images)

Nakon gotovo 45 godina od te smione pljačke, istražitelji FBI-ja zatvaraju neriješen slučaj - jer kriminalca koji je poznat kao 'DB Cooper' nikada nisu identificirali ni pronašli.

Slučaj se dogodio na Dan zahvalnosti 1971. - čovjek u poslovnom odijelu kazao je hostesi u avionu koji je letio iz Portlanda za Seattle da nosi bombu. Tražio je 200 tisuća dolara u kešu i četiri padobrana. Zrakoplov je sletio u Seattle - 36 putnika je pušteno, a otmičar je, iako je dobio traženi novac, naredio pilotu i posadi da ga odvezu prema Meksiku. Prema njegovim uputama, avion je sporo letio na visini od 3000 metara i negdje iznad države Washington čovjek u odijelu otvorio je vrata i skočio.

Devet godina kasnije jedan dječak, kopajući po pijesku na plaži, pronašao je buntove novčanica od 20 dolara u vrijednosti 6000 dolara, a njihovi serijski brojevi odgovarali su onima koje je dobio Cooper.

Usprkos istrazi, koja je postala najduža u povijesti FBI-ja, svi tragovi bili su slijepa ulica. Otmičar nikada nije identificiran niti pronađen. Brojne su teorije o tome što se s njime dogodilo i je li uopće preživio skok padobranom. Istraživani su i slučajevi osoba koje su se iznenada pojavile s većom količinom novca, uključujući i dojavu žene koja je kazala kako se njen pokojni ujak pojavio na večeri na Dan zahvalnosti u Oregonu s ozbiljnim ozljedama. Ipak, niti jedan trag u 45 godina nije FBI odveo ni blizu rješavanja slučaja, piše Sky News.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se