Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podjela najjačih stranaka

Fatah pozvao na izbore, Hamas odbio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Palestinski predsjednik Mahmud Abas odlučio je u subotu da će se palestinski predsjednički i parlamentarni izbori održati prije rujna, ali je islamistička skupina Hamas odmah odbacila takav potez, naglasivši time podjelu među dvjema najjačim palestinskim strankama.

'Palestinsko čelništvo odlučio je održati predsjedničke i parlamentarne izbore prije rujna', rekao je novinarima Jaser Abed Rabo, bliski suradnik Mahmuda Abasa. 'Pozivamo sve strane na zajedništvo i odbacivanje nesuglasica', dodao je Rabo, aludirajući na gorko suparništvo Abasova Fataha, koji ima vlast na Zapadnoj obali, i Hamasa koji kontrolira Pojas Gaze.

Hamasov glasnogovornik Fauzi Barhum rekao je da Abas nema legitimitet za raspisivanje izbora. 'Hamas u tome neće sudjelovati, nećemo te izbore učiniti legitimnima i nećemo priznati rezultate', naglasio je. Hamas je pobijedio na posljednjim palestinskim parlamentarnim izborima 2006. i formirao vladu koju je bojkotirala međunarodna zajednica. Kratkotrajno je stoga zaživjela vlada nacionalnog jedinstva Fataha i Hamasa, koja se brzo raspala, a suparništvo dviju frakcija doseglo je vrhunac Hamasovim protjerivanjem Fataha iz Gaze 2007. godine.

Rabo je također u subotu priopćio da je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat podnio ostavku zbog odgovornosti što su tajni dokumenti iz izraelsko-palestinskih pregovora nedavno procurili u javnost, ali Abas još nije odlučio hoće li ostavku prihvatiti. (Hina)

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene