Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

FAO obećao da će prepoloviti broj gladnih u svijetu unatoč krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice FAO-a obvezale se su se u završnoj deklaraciji sa summita u Rimu, za koju je više sudionika istaknulo da je donja granica ispod koje se ne može ići, da će unatoč prehrambenoj krizi do 2015. prepoloviti broj gladnih u svijetu.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini rekao je da završna izjava "razočarava s obzirom na očekivanja", a više zemalja, među kojima su Kuba, Venezuela i Argentina, izrazile su suzdržanost prema tom dokumentu.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Ilustracija užas u Italiji Trkača do smrti izgrizli rotvajleri: Pronašli ga u parku, imao je duboke rane na licu i rukama

Na susretu na vrhu u Rimu sudionici su obećali izdvojiti više od 6,5 milijarda dolara radi suzbijanja gladi i siromaštva, objavio je glavni direktor UN-ove agencije za prehranu i poljodjelstvo Jacques Diouf.

U završnom dokumentu koji je donesen nakon teških pregovora preuzimaju se zaključci sa summita o hrani iz 1996. i 2002., prema kojima se treba "postići prehrambena sigurnost" i "najkasnije do 2015. prepoloviti broj neishranjenih u svijetu".

Oko 850 milijuna ljudi u svijetu trpi glad, a sadašnja kriza ugrožava još 100 milijuna ljudi.

U dokumentu se ističe i da hrana "ne smije biti sredstvo gospodarskog i političkog pritiska".

U svezi s bolnim pitanjem biogoriva koje neki smatraju djelomice odgovornim za naglo poskupljenja hrane, summit poziva na "daljnje istraživanje" te nove vrste energije.

Sporna tema uporabe GMO-a u poljodjelstvu izostala je iz završnog dokumenta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene