Obavijesti Video Pretražite Navigacija

FAO i UN-ov izvjestitelj za hranu oštro protiv biogoriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog svjetske proizvodnje biogoriva siromašno stanovništvo Latinske Amerike vjerojatno će teže dolaziti do hrane, ocijenila je Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu na svjetskome skupu održanom u Brazilu.

FAO-ovo upozorenje poklopilo se s alarmantnim upozorenjima svjetskih financijskih institucija da bi rast cijena hrane mogao izazvati socijalne nemire i potrese, kakvi su ovih dana već pogodili siromašni Haiti.

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Potresni prizori u Indoneziji (Foto: AFP) - 5 Hitan plan pomoći UN traži 50,5 milijuna dolara za hitnu pomoć Indoneziji

U ponedjeljak je puno oštrijim riječnikom Jean Ziegler, posebni UN-ov izvjestitelj za pravo na hranu, kritizirao masovnu proizvodnju biogoriva i nazvao je 'zločinom protiv čovječanstva'.

'Kratkoročno, vrlo su izgledne velike posljedice brzog širenja zelenih goriva na svjetskoj razini na poljoprivredu Latinske Amerike', stoji u dokumentu što ga je FAO predstavio u Brasiliji.

Težnja za proizvodnjom više biogoriva ići će na uštrb proizvodnje živežnih namirnica, crpsti dodatne zalihe vode, prenamijeniti zemljišta i kapital u proizvodnju biogoriva. To će dovesti do rasta cijena hrane, a 'najsiromašnijm slojevima ugroziti pristup živežnim namirnicama', zaključuje FAO u izvješću predstavljenom na konferenciji za Latinsku Ameriku i Karibe.

Predstavnici Venezuele i njezini saveznici iz Bolivije, Nikaragve i Kube oštro su kritizirali biogoriva, prenosi agencija Reuters.

'Bez sigurnosti hrane (za siromašne), ne možemo razmišljati o biogorivima (...). To bi stvorilo goleme nestašice hrane i socijalne nemire', izjavio je na konferenciji venezuelanski doministar zadužen za ruralni razvoj, Gerardo Rojas.

Kubanski predstavnik Juan Arsenio Quintero smatra neprihvatljivim da siromašne zemlje, koje posjeduju samo 15 posto svih automobila u svijetu, proizvode biogoriva za bogate države.

Jean Ziegler iz UN-a, u izjavi za radio Bayerischer Rundfunk, kritizirao je Europsku uniju da politikom subvencija svojim poljoprivrednicima izaziva poljoprivredni dumping Africi.

'EU financira izvoz europskih poljoprivrednih viškova u Afriku... gdje se prodaju za polovicu ili trećinu cijene. To potpuno uništava afričku poljoprivredu', rekao je Ziegler i pozvao na obustavu burzovnih spekulacija poljoprivrednim sirovinama.

Skup u Brasiliji održan je istodobno s alarmantnim pozivima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na obuzdavanje rasta cijena hrane uz upozorenja na moguće izbijanje društvenih potresa i nemira.

Nemiri zbog rasta cijena hrane već su izbili ovih dana na Hatiiju i u Egiptu te izazvali opći štrajk u afričkoj državi Burkini Faso.

Kritike upućene zadnjih dana iz desetak zemalja trećeg svijeta nanijele su udarac Brazilu koji zagovara proizvodnju biogoriva u Latinskoj Americi i Africi kao put za iskorijenjivanje siromaštva u tim regijama.

Brazilski ministar financija Guido Mantega odbacio je pred novinarima u ponedjeljak tezu po kojoj bi proizvodnja zelenih goriva potaknula rast cijena hrane u cijelome svijetu. Mantega drži da će se to dogoditi samo u Sjedinjenim Državama.

To se neće dogoditi u 'Brazilu, ne u zemljama Afrike, ne u zemljama Latinske Amerike koje imaju dovoljno zemljišta za proizvodnju i hrane i biogoriva', kazao je Mantega.

Prije godinu dana Fidel Castro, tada još kubanski predsjednik, napisao je oštru kolumnu protiv uporabe biogoriva u Sjedinjenim Državama.

U dnevniku Granma napisao je da su tri milijarde stanovnika planeta osuđene na preranu smrt od gladi i žeđi zbog američkog projekta da se živežna namirnica, kakva je kukuruz, prenamijeni u proizvodnju biogoriva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene