Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za tehnologiju

Facebook kao bijeg od neugodnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ilana Gershon, autorica knjige 'The Breakup 2.0: Disconnecting over New Media', svoj je bestseller napisala na osnovi novog načina raskidanja ljubavnih veza kod mladih – preko Facebooka, mobitela i ostalih gadgeta.

'Prije nekoliko generacija, studenti su pokazivali osjećaje razmjenom prstenja i drugih sitnih poklona. Prekidi su se događali licem u lice dok je sada situacija potpuno drugačija. Oni koji iniciraju prekid smatraju kako je on licem u lice manje idealan od onih koji se događaju upotrebom modernih tehnologija', navodi autorica u svojoj knjizi.

Ilana Gershon smatra kako se mladi ljudi za takvo što odlučuju radi činjenice kako su svima dostupne različite mogućnosti za okončanje odnosa – preko SMS poruka, chata, Facebooka, e-maila ili Twittera.

Prilikom pisanja knjige autorica je radila istraživanje na 72 osobe. Jedna od njih, Leslie, prilikom provjeravanja svojeg Facebook profila iznenada je otkrila da više nije u vezi. Naime, njen bivši dečko je upoznao novu djevojku, a ona je to saznala preko raznih news feedova koji su od tog događaja napravili priču kao da se radi o naslovnici nekog časopisa.

Taj slučaj, kao i onaj muškarca u tridesetima koji je nakon povratka s poslovnog puta otkrio kako mu žena želi razvod, govori o potpuno sofisticiranom načinu upotrebe nove tehnologije. Dok je bio na poslovnom putu, supruga je u međuvremenu ispraznila njihove zajedničke bankovne račune, a on po povratku nije imao gdje prespavati. Zatim mu je nastavila slati mailove na njegov poslovni e-mail izbjegavajući izravan razgovor. Ignorirala je sve njegove poruke koje je slao na njezin osobni mail.

'The Breakup 2.0: Disconnecting over New Media' u jednom od poglavlja govori i o špijunaži preko Facebooka. Autorica je otkrila kako korisnici Facebooka često prate statuse voljenih, a posebno na to komentiraju li ili lajkaju osobe drugog spola učestalo njihove partnere. Samim time Facebook je postao i zamjena za privatne detektive, navodi Gershon u svojoj knjizi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene