449631
449631
449631
449631
449631

Facebook opozvao odluku o fotografiji djevojčice koja bježi od napada napalmom

Mark Zuckerberg na udaru je kritika nakon što je Facebook cenzurirao jednu od najpoznatijih ratnih fotografija u povijesti.

 
 
 
 
Djeca u Vijetnamu bježe pred napalm bombama (Getty Images)
Djeca u Vijetnamu bježe pred napalm bombama (Getty Images)

Urednik norveških dnevnih novina napisao je Marku Zuckerbergu otvoreno pismo u kojem kaže da je 'uznemiren, razočaran pa čak i da se boji' zbog toga što Facebook nameće ograničenja slobodi medija. Espen Egil Hansen, glavni urednik Aftenpostena, kazao je kako mu je u srijedu došao zahtjev od Facebooka da uklone čuvenu fotografiju iz Vijetnamskog rata - gole djevojčice koja bježi pred napalm bombama.

'U manje od 24 sata nakon što sam dobio zahtjev, prije nego što sam uopće stigao obrazložiti i odgovoriti, izbrisali ste članak s Aftenpostenovog Facebook profila', požalio se Hansen Zuckerbergu i nastavio:

'Određujete pravila, a uopće ne razlikujete dječju pornografiju od jedne od najpoznatijih ratnih fotografija. A onda primjenjujete ta pravila ne dopuštajući ikakvu raspravu.'

Iz kompanije su odgovorili da njihova rješenja nisu uvijek savršena, ali da se trude.

Fotografiju djevojčice Khim Phuc snimio je Nick Ut, fotograf AP-a koji je za nju dobio i Pulitzerovu nagradu, piše CNN.

Facebook opozvao odluku o fotografiji djevojčice koja bježi od napada napalmom

Facebook je opozvao svoju odluku da ukloni čuvenu fotografiju Nicka Uta s djevojčicom koja bježi od napada napalmom iz Vijetnamskog rata nakon napada norveške premijerke koja je rekla kako je ta fotografija "oblikovala svjetsku povijest".

Facebook je prvotno tvrdio kako slika, koja prikazuje devetogodišnju golu djevojčicu kako bježi od napada napalmom, krši njegove društvene standarde protiv golotinje.

"U ovom slučaju prepoznajemo povijest i globalnu važnost ove slike u dokumentiranju određenog trenutka povijesti", rekla je tvrtka u priopćenju. (N.C./Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se