Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako biraju ime

Evo zašto se novi papa neće zvati Petar!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ime koje novi papa izabere na kraju konklave bit će ime pod kojim će bit poznat u povijesti katoličke Crkve.

Na kraju konklave na kojoj će kardinali izabrati novog nasljednika Petrova prijestolja, novog papu jedan kardinal upita kojim će ga imenom od sad nadalje zvati. Ime koje tada odabere postaje njegovo papinsko ime do kraja pontifikata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Među 115 kardinala Znate li tko su favoriti za novog papu? Slika nije dostupna Novi papa još nije izabran Uključite se UŽIVO: Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao CRNI DIM!

>> Znate li što se događa nakon 34 kruga neuspješnog glasovanja za papu?

Specijal 'Izbor pape' gledajte UŽIVO na Novoj TV od 16:15h! 'Pape mogu izabrati bilo koje ime, ali posljednje vrijeme su to uglavnom imena Isusovih apostola', rekao je vatikanski stručnjak Bruno Bartoloni za Reuters. 'Jedino ime koje nikada ne izabiru jest Petar. Prvenstveno iz poštovanja prema svetom Petru, ali i zbog toga što neke legende kažu da će papa imena Petar biti posljednji papa katoličke Crkve', dodaje Bartoloni.

>> Talijan i Brazilac glavni favoriti za novog Papu?

Papa Ivan Pavao II spojio je imena svojih dvaju prethodnika Ivana i Pavla, a papa Benedikt XVI je odabirom svog imena odao počast svetom Benediktu, ali i jednom od svojih prethodnika, Benediktu XV, čiji je pontifikat trajao između dva svjetska rata te koji je u Crkvi poznat i kao 'papa pomirbe'. Pogledajte film 'Imamo Papu' na OYO.hr – zanimljiv i duhovit prikaz mogućih poteškoća prilikom izbora Pape.

Podsjetimo, danas počinje konklava na kojoj će kardinali u tajnosti dvotrećinskom većinom izabrati novog poglavara katoličke Crkve. Kada iz dimnjaka Sikstinske kapele izađe bijeli dim to će biti znak da je izabran 266. papa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene