Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez posjetitelja

Evo zašto je zabranjen izlet na Kip slobode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četiri mjeseca nakon oluje Sandy, Kip slobode strši usamljen na otoku zatvorenom za posjetitelje, a zasad se na veliku žalost turista ne zna datum otvaranja te njujorške atrakcije.

'Ne znamo datum otvaranja', potvrdila je glasnogovornica uprave za održavanje spomenika Linda Friar. 'Treba puno toga napraviti', objašnjava. Sandy je 29. listopada prošle godine izazvala veliki porast vodostaja na jugu Manhattana. Liberty Island, otočić površine četiri hektara na kojem se nalazi Kip, približno kilometar od obale, završio je pod vodom, koja je mjestimice dosezala razinu od metra i pol.

Sam kip visok 93 metra i više od 200 tona težak, čija je kruna za posjetitelje otvorena baš uoči oluje nakon jednogodišnje obnove, nije oštećen. Međutim, dva pristaništa, od kojih jedan koji svakodnevno koriste tisuće turista, potpuno su uništena. Električna i telefonska mreža izvan pogona su, šetnice razorene vodom i vjetrom.

Pročitajte i ovo Turizam; ilustracija - 1 Dobar znak Turisti pohrlili provesti Uskrs na hrvatskoj obali: Nije samo Dubrovnik hit destinacija ove predsezone Nevrijeme u SAD-u - 1 spašavanja u tijeku Biden u Louisiani vidio posljedice uragana, broj poginulih popeo se na 46: "Znam da ste ogorčeni, ovo je nevjerojatno"

>> Nakon obnove Kip slobode ponovo se otvara

Štete na otoku Liberty i obližnjem otoku Ellisu procjenjuju se na 59 milijuna dolara. Kip slobode privlači zajedno s otokom Ellis, nekada prvom postajom i prihvatnim centrom milijuna emigranata u Ameriku, oko četiri milijuna posjetitelja godišnje ostvarujući prihod od više milijuna dolara.

Zatvaranje Kipa slobode zbog oluje koštalo je otkaza 400 ljudi.

Kip slobode Francuska je darovala SAD-u u povodu stote godišnjice njegove nezavisnosti. Kip je osmislio francuski kipar Auguste Bartholdi uz pomoć Gustavea Eiffela, što se tiče unutarnje strukture. Od 1984. godine nalazi se na listi svjetske baštine UNESCO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene