Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod paskom ozloglašenog cenzora

Evo što je u pozadini štrajka kineskih novinara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednu od najliberalnijih kineskih pokrajina poslan je ozloglašeni cenzor Tuo Zhen s ciljem da obuzda progresivna stremljenja dvaju popularnih listova. Pritom se koristio raznim metodama.

Bivši potpredsjednik kineske državne novinske agencije Xinhua Tuo Zhen u svibnju je imenovan voditeljem odjela propagande u Guangdongu, jedne od najliberalnijih kineskih pokrajina, glasio je za teškog ljevičara koji je imao zadatak obuzdati dva najglasnija kineska medija Southern Weekly i Southern Metroplis Daily.

Pročitajte i ovo Radnici tvrtke Varteks prosvjednom šetnjom od tvornice do središnjeg trga izrazili su nezadovoljstvo neisplatom plaća I dalje nema rješenja FOTO Peti dan prosvjeda radnika Varteksa: "Dobili smo informaciju da je Uprava najavila odlazak" Radnici Varteksa - 5 Hoće li pronaći rješenje? Iz Varteksa poručili da očekuju termin sastanka kod ministra Habijana: On se čudio što se uprava već nije javila

Pola godine poslije, njegova teška ruka izazvala je pobunu i štrajk novinara Southern Weeklyja, koji su u Kini iznimno rijetki, a diljem te komunističke države počeli su se javljati zahtjevi za većim medijskim slobodama.

>> Kineski novinari štrajkaju zbog cenzure

Southern Weekly tijekom 29 godina stekao je ugled zbog pomicanja granica u kineskom medijskom prostoru obrađivanjem najvažnijih i najzanimljivijih vijesti, o kojima pišu neki od najboljih kineskih novinara, zahvaljujući čemu je postigao čitanost u cijeloj zemlji i zavidnu nakladu od 1,7 milijuna primjeraka.

No kad je Tuo došao u propagandni odjel Guangdonga, uveo je praksu posebne "inspekcije" novinarskih članaka, uz u Kini uobičajenog cenzora koji u svim medijima provjeravaju je li sadržaj sukladan smjernicama državne politike.

U cijeloj Kini organizirana je medijska kampanja u kojoj se kritizirao Southern Weekly i napetosti između uredništva i propagandnog odjela sve su više rasle da bi vrhunac nastao krajem prošle godine, prilikom priprema za novogodišnje izdanje lista u kojem je trebao biti objavljen uvodnik o naprednoj temi "potrage za snovima" u 2013.

No, propagandni je odjel, prema tvrdnjama novinara, izmijenio tekst članka bez ikakvih konzultacija s uredništvom, unio nove dijelove teksta u kojima je bilo činjeničnih pogrešaka i pohvala Komunističkoj partiji, a temeljna poruka članka o potrebi produbljivanja društvenih reformi i poštivanja ustavnih prava u Kini jako je razvodnjena.

Uredništvo Southern Weeklyja za miješanje u tekst optužilo je Tua i zatražilo istragu, a stanje je eksplodiralo kad je propagandni odjel, nakon što se protupravno domogao lozinki, na mikroblogu lista postavilo poruku u kojoj se tvrdi da je promjene u tekstu napravilo uredništvo, a ne propagandni dužnosnici.

Gnjevni novinari tu su izjavu odbacili kao lažnu i stupili u štrajk, iako ga mnogi nisu željeli nazvati pravim imenom, ali u srijedu su dvije suprotstavljene strane, čini se, uspjele postići dogovor, po kojem će Tuova "inspekcija" u Southern Weeklyju biti ukinuta, a novinari će se vratiti na posao i o aferi neće govoriti u javnosti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene