Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pitali smo...

Evo na čemu Hrvatima zavide mladi Srbi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pitali smo ih je li za posao potrebna veza, koliko plaćaju fakultet i žele li iseliti iz Srbije.

U Srbiji je nezaposleno više od 780.000 ljudi. Među mladima je najviše nezaposlenih onih između 24 i 29 godina, 13.80%.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Beogradu Muškarac došao policiji s jezivim priznanjem: U stanu pronašli tijelo žene Konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta U Srbiji Totalni kaos u skupštini, padaju uvrede i prijetnje: "Hajde izađi! Majku vam je*em, da vidimo kako ćete proći"

Srbija nudi olakšice za zapošljavanje mladih, a Nacionalna služba za zapošljavanje je imala tzv. 'Prvu šansu' no to je za zapošljavanje mladih bilo nedovoljno, a bilo je i mnogo zloupotreba, kažu nam mladi Beograđani Marta i Aleksandar. 'Nedovoljno je zato što nema novih radnih mjesta, sporije dolaze strane kompanije koje bi to ozbiljnije pokrenule. Privreda je mrtva i samim tim, nema novih radnih mjesta', kaže nam Marta koju veseli što će Srbija u budućnosti dobiti status kandidata za EU jer vjeruje da će mladima to mladima dati neke nove prilike.

U Srbiji se, slično kao i u Hrvatskoj, mladi najlakše zaposle s elektrotehničkim fakultetom, matematikom, stomatologijom dok najsporije ide s Filozofskim fakultetom, ali i arhitekturom jer je i građevina u problemima. Studenti u Srbiji državni fakultet najčešće plaćaju, a cijena im je kao i na privatnim fakultetima, a na nekima čak i skuplja. Naime, manji broj studenata subvencira država, a većina si sama plaća studij.

Mladi slabo iseljavaju iz Srbije, no mnogi odlaze na privremeni rad u SAD ili Kanadu, neki kod rodbine, a manji dio odlazi studirati vani jer nemaju novaca za to. Oni kojima to uspije, tradicionalno odlaze na studij u Austriju, Francusku, Grčku i SAD, kažu nam naši sugovornici. 'Sada se mladi puno više informiraju i zainteresiraniji su za dobivanje stipendija za studiranje u inozemstvu. Putovanjima je pomoglo i ukidanje viza 2009.. Prije nekoliko godina su milijuni eura ostali neiskorišteni u različitim fondovima jer studenti nisu bili dovoljno informirani', priča nam Aleksandar koji je na poslijediplomskom studiju u Švicarskoj.

'Za posao je bitna veza! I stranka! Sve!'

Dvadesetogodišnji Bogdan Petković dobio je sportsku stipendiju jer igra vaterpolo i za koji mjesec ide na studij u SAD. U Washingtonu će studirati ekonomiju, a planira se vratiti u Srbiju. 'Obavezno! Nema tamo što da radim, vraćam se ovdje da iskoristim to što sam naučio', kaže Bogdan. Kaže da je u Srbiji jako teško naći posao, i da je veza itekako potrebna. 'I veza i stranka! Sve! Veza ti je bitnija od onoga što ti znaš', iskren je Bogdan.

'To je individualno i jako ovisi o osobi koja traži. Dosta mojih studenata, koji su dobri studenti, u principu ostaju ovdje ili idu na doktorate vani pa se vrate', kaže jedan mladi profesor s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Na čemu nam zavide?

A kada smo ih pitali na čemu najviše zavide mladima u Hrvatskoj, najčešći je odgovor bio: more i skorašnji ulazak Hrvatske u EU, a mnogi su spomenuli i naše prometnice. Zato nam na cijenama ne zavide jer su gotovo iste kao i u Srbiji gdje građani puno manje zarađuju.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene