Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne kao Hrvatska

Evo kako će Srbija riješiti problem sa 'švicarcem'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak na skupu u Davosu da Srbija neće slijediti primjer Hrvatske i fiksirati tečaj švicarskog franka u rješavanju problema nastalih naglim skokom vrijednosti švicarske valute, izvjestili su beogradski elektronički mediji.

"Mi to ne radimo s eurom, niti sa dolarom, niti planiramo to raditi s frankom. Hrvati su fiksirali tečaj i njihova država morat će platiti dosta novca zbog toga", rekao je Vučić tijekom Reutersovog foruma globalnih tržišta na skupu u Davosu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji

Vučić je priopćio kako njegova vlada razgovara s bankama o izmjeni uvjeta za oko 22.000 klijenata koji su se početkom prošlog desetljeća zadužili u francima, a troškovi otplate krediti su im u međuvremenu enormno porasli.

On je najavio i da će Srbija "primIijeniti minimalno mogućnu" državnu intervenciju.

Lalovac: Razmišlja se i o zabrani kreditiranja u drugim valutama

Bankarski krugovi u Srbiji isto tako isključuju mogućnost fiksiranja tečaja švicarske valute na vrijednost prije prošlotjednog skoka.

Među opcijama koje se u "slučaju franak" pominju na srbijanskom financijskom tržištu su, među ostalim, produljenje roka otplate zajmova u "švicarcima", ali bi to - po ocjeni analitičara - za klijente banaka bio dvosjekli mač jer bi kroz kamate do dodatnom roku otplate bankama dali dodatnih nekoliko tisuća franaka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene