Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U srcu oluje

Pogledajte kako nastaju uragani

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo vam informacije o uraganu Harvey, koji se približava obali Teksasa.

Deseci tisuća ljudi su evakuirani, zatvaraju se rafinerije nafte, a guverner američke savezne države aktivirao je 700 pripadnika Nacionalne garde.

Pročitajte i ovo Generalštab JNA u Beogradu - 3 planovi u Beogradu Objava američkog biznismena odjeknula poput bombe, Srbi su bijesni: "To je spomenik na naše patnje!" Ilustracija izvanredna katastrofa Kaos nakon tornada i upozorenje za sedam milijuna Amerikanaca: Troje poginulih, među njima i četverogodišnje dijete

Američki mediji pišu da bi Harvey vrlo lako mogao postati najjači uragan koji je pogodio obalu SAD-a u posljednjih 12 godina.

Uragan je tropski ciklon na Atlanskom oceanu. Takvi sustavi se na Indijskom oceanu nazivaju Ciklonima, a na Tihom Tajfunima. Riječ je o atmosferskom poremećaju iznimne snage sa spiralnim strujanjem zraka. Iako se u pravilu javlja u tropskim područjima, katkad može nastati i u višim geografskim širinama. Nastaju daleko od kontinenata, na udaljenosti najmanje 250 morskih milja, iznad toplih dijelova oceana, gdje je minimalna temperatura vode 26 Celzijevih stupnjeva.

Tropski se cikloni kreću polako. Prosječna dnevna brzina njihova kretanja iznosi od 16 do 24 km. Traju u prosjeku 6 dana. U izuzetnim slučajevima mogu trajati svega nekoliko sati ili čak i do dva tjedna. Mogu uzrokovati velike štete u obalnim područjima, posebno ako je obala niska. Krećući se nad oceanima, uragani ispred sebe "guraju" vodu pa nastaju valovi razorne snage koji predstavljaju veliku opasnost, posebno gusto naseljenim obalama.

Zbog velike snage i šteta koje nanose, Teksas razmišlja o proglašenju stanja prirodne nepogode.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene