Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Izgred treba osuditi'

Europski dužnosnici redom osudili napad na Vučića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnica u Europskom parlamentu Tanja Fajon koja je sudjelovala na subotnjoj komemoraciji u Srebrenici u povodu 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima osudila je izgred u kojemu je napadnut predsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić no istaknula je da taj događaj ne bi smio biti u središtu pozornosti.

"Izgred treba osuditi. Šteta je što se to dogodilo i to ne bi smjela biti glavna priča", rekla je Fajon.

Pročitajte i ovo Christian Schmidt Odluka europskog predstavnika HDZ BiH: "Schimdtovo nametanje izmjena izbornog zakona ugožava europski put zemlje" Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari"

Vučića je pohvalila zbog "hrabre odluke" da dođe u Srebrenicu i oda počast žrtvama genocida, a pritom je ocijenila kako "boce i kamenje za kojima su posegnuli ekstremisti" nisu smjele biti odgovor na takvu gestu predsjednika srbijanske vlade.

"Pravi put su riječi prema miru i pomirenju", kazala je Fajon. Upozorila je kako takvi izgredi mogu imati izravne posljedice po živote običnih ljudi.

Duraković: 'Vučića je napala fukara koja ne poštuje ni Srebrenicu ni žrtve'

Fajon je rekla da se oštra reagiranja iz Srbije na izgred u Srebrenici čine prejakima te izrazila nadu da to neće eskalirati.

"Ako se to ne dogodi, vratit ćemo se u povijest, a ljudi će patiti", upozorila je slovenska europarlamentarka.

Juncker pozdravio Vučićev dolazak u Srebrenicu

Predsjednik Europske komisije pozdravio je u subotu sudjelovanje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciji genocida u Srebrenici.

"Pozdravljam sve čelnike jugoistočne Europe koji rade na pomirenju i integraciji, koji su voljni suočiti se s grubim povijesnim istinama i koji dopiru jedni do drugih preko crta podjela. Posebice, pozdravljam odluku premijera Republike Srbije da prisustvuje komemoraciji. Njegova odluka primjer je pristupa koji gleda prema naprijed i koji se traži od zemalja regije kako bi napredovale na svome putu prema Europskoj, gdje leži njihova budućnost", kaže se u priopćenju iz Junckerova ureda.

Priopćenje je objavljeno prije nego što je stigla vijesti da je Vučić napadnut, najprije verbalno kada je nakon komemoracije ulazio u kompleks spomen groblja da bi se poklonio pred spomenikom žrtvama uz povike "Napolje Vučić", a zatim su u njegovu smjeru bacali i kamenje te boce s vodom.

Incident osuđuje Srbija, ali i političari u BiH, a zbog salva uvreda i prijetnja izgrednike je na red morao pozvati i poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović

Juncker u svom priopćenju ističe da je genocid u Srebrenici, "gnusan zločin koji je ostavio duboke ožiljke u Bosni i Hercegovini i diljem europskog kontinenta".

"Danas odajemo počast žrtvama. Mi smo uz njihove bližnje u njihovoj tuzi. Potvrđujemo našu spremnost da ćemo pomoći u privođenju počinitelja pravdi. Europske integracije počinju s pravdom i nastavljaju s pomirbom među narodimma i sa zajedničkim radom na zajedničkom projektu mira, sigurnosti i prosperiteta", navodi Juncker.

Hammond, Mogherini i Subašić: Napad na Vučiča je napad na dostojanstvo žrtava

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond i visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini te predsjednica jedne od udruga srebreničkih žena Munira Subašić u subotu su se pridružili brojnim osudama napada na predsjednika vlade Srbije Aleksandra Vučića tijekom njegova posjeta Srebrenici.

U izjavi šefa britanske diplomacije, koju je medijima dostavilo veleposlanstvo Ujeidnjenog Kraljevstva u Sarajevu, stoji kako je bilo iznimno važno to što se srbijanski premijer tijekom dana pojavio u Srebrenici kako bi ondje odao počast žrtavama genocida počinjenog 1995. godine.

"Osuđujem način na koji su neki pojedinci pokušali uništiti dostojanstvenost današnje komemoracije. Ne treba dopustiti da nas njihovi postupci odvuku od osjećanja koje je dijelila većina, a to je da države i narodi zapadnog Balkana trebaju ići naprijed kroz pomirenje i suradnju", izjavioje Hammond.

Federacija Mogherini je svoje stajalište o izgredu u Srebrenici objavila na Twitteru.

"Solidariziram se s Vučićem koji je napravio povijesni potez svojom prisutnošću u Srebrenici. Mir se može izgraditi jedino na pomirenju", objavila je Mogherini na svome profilu na društvenoj mreži.

Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" Munira Subašić, koja je i osobno dočekala Vučića u Potočarima, izjavila je tijekom dana kako ju je teško pogodio napad na srbijanskog premijera jer je to ujedno bila uvreda svima koji su stradali u genocidu a pokopani su u memorijalnom komplesu u kojemu se izgred dogodio.

"Ovo nije napad na Vučića nego je napad na žrtve. Dvadeset godina čuvamo naše dostojanstvo i onda se nešto ovako dogodi", kazala je ogorčena Subašić lokalnim medijima u BiH. Predstavnice udruga koje okupljaju žene Srebrenice dočekale su prije podne Vučiča u Potočarima i ondje mu prenijele molbu da se založi za pomirenje.

U znak poštovanja darovale su mu "srebrenički cvijet" kao simbol počinjenog genocida kojega je on okačio na rever sakoa i nastavio ga nositi. Heklani bijelo-zeleni cvijet već je godinama simbol solidarnosti sa obiteljima čiji su članovi stradali u srebreničkom genocidu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene