Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve širi europski konsenzus

Eurospki sud: Istospolni brak nije univerzalno pravo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske države ne moraju dopustiti istospolni brak, ocijenio je Europski sud za ljudska prava, a gay skupine izražavaju ipak djelomično zadovoljstvo jer je sud priznao da je sve više prihvaćeno kako njihove veze treba zakonski priznati.

Sedmero sudaca tog suda jednoglasno je odlučilo da slučaj dvojice Austrijanaca kojima je uskraćeno pravo da se vjenčaju nije pokriven pravom na brak sadržanom u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Masakr u Katinskoj šumi Poljska se uključila u tužbu protiv Rusije Slika nije dostupna Sarkozy predao Pekingu popis zatočenika zbog ljudskih prava

Suci su priznali da postoji 'sve širi europski konsenzus' o tome da istospolne parove treba pravno priznati, ali pojedine države ipak moraju odlučiti u kojem obliku jer brak ima 'duboko ukorijenjene socijalne i kulturološke konotacije koje se mogu znatno razlikovati od jednoga društva do drugoga'.

U Europskoj je uniji 27 država, od socijalno liberalnih poput Švedske i Nizozemske, do religioznih i konzervativnih poput Poljske. Šest država EU-a, Belgija, Nizozemska, Švedska, Portugal, Norveška i Španjolska legalizirale su gay brakove. Još desetak drugih, među kojima i Britanija, Njemačka, Francuska i, od siječnja, Austrija, ozakonile su partnerstva koja imaju gotovo isti status kao brak.

Horst Schalk i Johann Kopf zatražili su dopuštenje za vjenčanje 2002. u Beču, ali odbijeni su jer austrijski zakon priznaje samo brak muškarca i žene. Oni su odlučili ići na sud i sudska ih je bitka odvela do Europskoga suda u Strasbourgu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene