Obavijesti Video Pretražite Navigacija
80 posto slabija erupcija vulkana

Europsko nebo opet ispunjeno avionima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snaga erupcije vulkana Eyjafjoll smanjila se za 80 posto, a većina europskih zračnih luka otvorena je za promet.

Većina europskih zračnih luka, uključujući mnoge u Velikoj Britaniji i Njemačkoj, otvorene su za promet u srijedu ujutro, gotovo tjedan dana nakon što je zbog oblaka vulkanskog pepela s Islanda zračni promet u Europi našao u gotovo potpunom zastoju. Do utorka navečer tri četvrtine europskog neba otvorene su za promet, a u srijedu prijepodne letovi su obnovljeni gotovo u cijelosti.

British Airways je priopćio da će s Heathrowa i Gatwicka tijekom dana početi s dugim i prekooceanskim letovima, iako će trebati neko vrijeme da se vrati punom rasporedu letenja. Većina ograničenja podignuta je i u Njemačkoj, a zatvorene su ostale samo neke manje zračne luke. Ujutro je otvorena i luka u Kopenhagenu, najveća u nordijskim zemljama. Finska je također otvorila svoj zračni prostor, a uskoro se očekuje otvaranje i onog iznad južne Švedske. Azijske zračne kompanije, koje su također pretrpile velike gubitke, također su u srijedu počele s obnovom letova prema Europi.

Islandski meteorološki zavod objavio je u srijedu da vulkan ispod glečera Eyjafjallajokulla izbacuje znatno manje količine dima i pepela nego posljednjih dana, a smjer vjetra je takav da oblak putuje prema sjeveru. Erupcija islandskog vulkana Eyjafjoll izgubila je gotovo 80 posto svojeg intenziteta od subote, izjavila je u srijedu glasnogovornica islandske civilne zaštite. 'Prema najnovijim podacima, snaga erupcije iznosi približno 20 posto od subotnje', izjavila je Ingveldur Thordardottir, glasnogovornica odjela za hitna stanja islandske civilne zaštite.

'Vulkanski oblak nalazi se ispod 3000 metara a moguće je da je još niže', kazala je ona ističući da zrakoplov obalne straže mora uzletjeti tijekom prijepodneva kako bi nadlijetao zonu erupcije, trenutno zaklonjenu oblacima. Vjetrovi koji tjeraju dim, trenutno usmjereni prema jugoistoku Europe, trebali bi okrenuti tijekom dana prema jugozapadu i Atlantskom oceanu, objasnila je ona. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene