Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike i pohvale

Europski tisak o ostavštini Thatcher: 'Kći trgovca na malo obilježila epohu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komentari europskih tiskovina objavljeni u utorak, dan nakon smrti Margaret Thatcher, svode se uglavnom na dvojako lice thatcherizma te jedni ističu dokazane i trajne neuspjehe ultraliberlizma koji je premijerka utjelovila, a drugi pozdravljaju Željeznu Lady kao spasiteljicu britanskoga gospodarstva.

Za francuski ljevičarski list Liberation 'Kriza 2000-ih godina također je i kriza thatcherizma', a Thatcher je bila političarka koja je 'nacionalizam približila granicama šovinizma i antieuropske ksenofobije'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sućut šefice diplomacije Pusić: Thatcher je bila dokazana prijateljica Hrvatske Slika nije dostupna Kritičan prema vlasti Karamarko: Pohvala Hillary Clinton išla je HDZ-ovoj vladi, a ne ovoj

>> FOTO Evo kako je dio Britanaca dočekao smrt Margaret Thatcher

Jedino ugledni Le Figaro (desnica) donosi u utorak istinsku apologiju thatcherizma pišući da 'njezina ostavština prelazi granice britanskih otoka kao i ideološke granice' te dodaje: 'Europi bi danas dobro došli vođe njezina kova'.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung iz Muenchena čitavu je stranicu posvetio smrti bivše premijerke koja je obilježila 'Veliku Britaniju kao nijedna druga osoba'.

Tagesspeiegel (Berlin) tvrdi da je Thatcher bila 'bolničarka britanske nacije koja je svojim državljanima propisivala gorke, ali potrebne lijekove'. 'Nisu je voljeli, divili su joj se', piše njemački tabloid Bild i dodaje da je Thatcher bila 'kraljica u civilu'.

Za ruski tisak Margaret Thatcher jedna je od političkih vođa koji su 'pokopali' bivši Sovjetski Savez, piše popularni dnevnik Moskovski Komsomolets. Podsjeća da je upravo bivša sovjetska propaganda iskovala nadimak Željezna Lady.

Belgijski dnevnik Le Soir piše da je Thatcher 'svom svojom energijom prionula oblikovanju Europe kako bi je zauzdala. 'Danas moramo konstatirati: Margareth Thatcher u tome je uvelike uspjela', piše list.

List La Libre Belgique posvetio je osam posebnih stranica 'naslijeđu godina premijerke Thatcher' te inzistira na dvojakom licu thatcherizma. 'Obnovila je rast' u svojoj zemlji, ali produbljenje nejednakosti i više od 2,5 milijuna nezaposlenih tamna su strana tog uspjeha.

'Kći trgovca na malo obilježila epohu', naslovljuje talijanski Corriere della Sera tekst o Thatcher koju naziva 'konzervativnom revolucionarkom'.

Romano Prodi, bivši predsjednik Europske komisije i talijanski premijer lijevog centra rekao je za dnevnik Il Sole 24 Ore da su Thatcheričine ideje pridonijele otvaranju svjetske financijske krize. 'Thatcher je državu svela na ništicu', kaže Prodi.

Poklonici bivše premijerke u Italiji su 'manjina', tvrdi list Il Messaggero jer je pojam thatcherizma 'nesukladan talijanskom karakteru'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene