Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europski sud za ljudska prava odbacio žalbu Poljske oko pobačaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski sud za ljudska prava potvrdio je da će Poljska morati platiti odštetu jednoj ženi koja je gotovo oslijepila nakon što joj je prema strogom poljskom zakonu zabranjen pobačaj, izjavio je glasnogovornik suda.

Poljska je uložila žalbu na odluku sudu u Strasbourgu, donesenu u ožujku, prema kojoj navedenoj ženi mora platiti 39.000 eura. Suci su jučer odbacili žalbu, rekao je glasnogovornik.

Pročitajte i ovo Justyna Wydrzynska Opasan presedan Sud osudio aktivistkinju za pomaganje pri pobačaju: Poslala je ženi tablete za prekid trudnoće Ilustracija brutalno i neljudski Djevojčicu (14) silovao ujak, liječnici je izbacili iz bolnice kad je došla na pobačaj: "Odlazite. Nije naša briga"

Presuda donesena u ožujku razbjesnila je konzervativnu vladu premijera Jaroslawa Kaczynskog. Vladajuća koalicija se zalaže za potpunu zabranu pobočaja u toj rimokatoličkoj zemlji koja već ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Europskoj uniji.

Poljski zakon dopušta pobačaj samo u slučaju kada je ugrožen život ili zdravlje majke, kada postoji vjerojatnost da će dijete biti trajno hendikepirano ili kada je ono plod silovanja.

Europski sud za ljudska prava priopćio je u ožujku da su Alicji
Tysiac, čiji se vid pogoršao nakon što je rodila djevojčicu te je sada registrirana kao invalid, uskraćena temeljna ljudska prava. 

Tysiac, samohrana majka troje djece, boluje od očne bolesti i ne može vidjeti predmete na udaljenosti većoj od 1,5 metra. Sada prima invalidsku penziju koja mjesečno iznosi 140 eura.

Tysiac je ostala treći put trudna 2000. godine. Tri su joj liječnika rekla da bi mogla oslijepiti ako rodi, ali su joj odbili napisati potvrdu koja bi odobrila pobačaj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene