Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štetan za okoliš i zdravlje

NESUGLASICE OKO GLIFOSATA Europski parlement zatražio potpunu zabranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na hrvatskom tržištu nalazi se osam spornih herbicida s potencijalno kancerogenim svojstvima. Hrvatska želi zabraniti one koje sadrže štetan sastojak.

U Europskoj uniji spori se i oko glifosata, čiju dozvolu za upotrebu želi produžiti na 15 godina. Za jednostavno rješavanje korova u sadnicama mnogi poljoprivrednici koriste glifosat.

Pročitajte i ovo Važne odluke u Europskoj uniji Dugo se spominje Tjedan koji bi mogao odrediti budućnost Europe: Rusija i SAD razbacale su geopolitičke karte Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom

Ovaj vlasnik OPG-a svjestan je njegove štetnosti. 'Statistika sada govori da ima puno raka jer prije nije bilo špricano s otrovom sve se radilo ručno. Špricam s koprivom, gnojim oko voćkica sa stajskim đubrom, sve sam ovdje dovukao i radim to pomalo', rekao je vlasnik OPG-a, Branko Rogić.

U odluci o zabrani korištenja štetnih herbicida sudjelovat će i Hrvatska, no danas šturi odgovor iz ministarstva poljoprivrede.

'Mi ćemo imati svoj stav i upravo ga razmatramo', kazao je kratko ministar poljoprivrede, Davor Romić.

Europski parlement tražio je potpunu zabranu glifosata dok se ne naprave neovisne studije utjecaja na zdravlje ljudi, životinja i okoliš.

'Značajni rezultat zbog toga što je izglasano da autorizacija bude na sedam godina a ne na 15 kako je tražila Komisija, a isto tako je uveden niz ograničenja kao npr. da se moraju iskuljučivo koristiti u profesionalnoj upotrebi, da se ne smije koristiti za prevenciju prije pripreme zemljišta za obradu, da se ne smije korisiti u blizini parkova, dječjih igrališta, sportskih terenam', napominje zastupnik u Europskom parlamentu, Davor Škrlec.

Države članice će o tome glasovati 18. svibnja. Trenutačna dozvola za korištenje glifosata istječe 30. lipnja, a zadnju riječ ima Europska komisija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene