Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele izolacionizam SAD-a

"NEMAMO DRUGU OPCIJU" Europski čelnici pozvali Trumpa na summit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije u srijedu su pozvali novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na summit, upozorivši na nestabilnost međusobnih odnosa i potrebu za poštovanjem demokratskih vrijednosti.

"Smatram da nijedna država danas ne može biti velika u izolaciji", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, referirajući se na Trumpov slogan "Učinimo Ameriku ponovno velikom".

Pročitajte i ovo Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864. Slika nije dostupna Solidarnost s budućim generacijama ''Velika pogreška'' ujedinila Kinu i EU: ''Borba će se nastaviti, sa ili bez SAD-a''

"Europa i SAD jednostavno nemaju drugih opcija osim što bliskije suradnje", dodao je Tusk.

Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u zajedničkom pismu su napisali kako žele raspraviti o "izazovima bez presedana" poput Islamske države, konflikta u Ukrajini, te problematičnih pregovora o trgovinskom sporazumu između EU-a i SAD-a.

"Htjeli bismo iskoristiti ovu priliku da vas pozovemo da što prije posjetite Europu u sklopu summita između EU-a i SAD-a. Ta će nam rasprava omogućiti da odredimo smjer naših odnosa u iduće četiri godine", napisalo je dvoje čelnika u pismu kojem čestitaju Trumpu na pobjedi.

Trezveniji ton iz EU

No bivši poljski ministar Tusk u izjavi za novinare u sjedištu Europske unije zauzeo je trezveniji ton, podsjetivši da su Talijani, Irci, Poljaci, Nijemci i Španjolci pomogli izgraditi SAD.

"Poštujemo demokratski izbor američkog naroda, no u isto smo vrijeme svjesni novih izazova koje ti rezultati donose. Jedan od njih je neizvjesnost oko budućnosti transatlantskih odnosa", rekao je Tusk.

Referirajući se i na nedavnu britansku odluku da napusti Europsku uniju, Tusk je dodao: "Događajima koji se odvijaju proteklih dana i mjeseci treba pristupiti kao znakovima upozorenja svima onima koji vjeruju u liberalnu demokraciju".

Europski ministri vanjskih poslova će na poziv visoke povjerenice za vanjsku politiku Federice Mogherini u nedjelju održati poseban sastanak u Bruxellesu na temu Trumpove pobjede.

Održat će se "neformalna večera na kojoj će se razmijeniti pogledi na daljnje odnose između EU-a i SAD-a nakon američkih izbora", izjavila je glasnogovornica Federice Mogherini.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je u odvojenoj izjavi pozvao Trumpa da pokaže "odgovornost" nakon što je vodio razdornu kampanju, te postao nosilac bijesa i strahova milijuna Amerikanaca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene