450001
450001
450001
450001
450001

LOŠA VIJEST ZA HRVATSKU - EU štedi na siromašnima

  • , 13.09.2016., 14:39
  • Autor:
  • komentara

Prijedlog Europske komisije za povećanje fondova namenjenih za rješenje migrantske krize u proračunu za 2017. godinu dobio je podršku europskih vlada. To ima i svoju cijenu, a platit će je manje razvijene države EU, a to znači i Hrvatska.

 
 
 
 
Euri, ilustracija (Gulievr/Thinkstock)
Euri, ilustracija (Gulievr/Thinkstock)

Članice Europske unije usuglasile su se da od iduće godine smanje fondove za siromašne regije EU, koje se uglavnom nalaze u istočnom dijelu Unije. Razlog tome jest usuglašavanje za povećanjem izdvajanja za reguliranje migrantskih tokova i za poticanje gospodarskog rasta.

Sredstva koje se izdvajaju za migracije i sigurnost tako će porasti iduće godine za 25 posto, što znači da će proračun za migracije, u koji spadaju i troškovi jačanja i osiguranja vanjskih granica EU, relociranje azilanata i integracija migranata, iznositi 5,2 milijarde eura. Za aktivnosti izvan EU usmjerene na uzroke migrantske krize, EU planira potrošiti 2,2 milijarde eura, prenosi Reuters.

Za projekte ostvarivanja gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, EU će iduće godine izdvojiti 19 milijardi eura.

Sve to trebalo je negdje i kompenzirati, a kompenzaciju će platiti manje razvijene članice EU, kojima će ići 24 posto manje sredstava.Ukupni proračun Eu bit će u 2017. godini sedam posto manji i iznosit će 133,8 milijardi eura.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se