Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska unija mora ostati otvorena za sve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Europska unija mora ostati otvorena za sve i u procesu proširenja od zemalja članica Europske unije i dalje se očekuje velika potpora i pomoć zemljama koje će tek postati dio Unije', glavna je poruka predsjednika zemalja srednje i jugoistočne Europe koji su u Ohridu počeli svoj dvodnevni sastanak.

Makedonija je dobila potporu za približavanje EU i posebice za članstvo u NATO savezu, a Hrvatska i Albanija čestitke za pozivnicu u članstvo tog saveza.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Erdoganov plakat u Istanbulu Vanjska politika u službi unutarnje Bouncer s Bospora: Što je potrebno da Turska pusti Švedsku u NATO?

Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski i premijer Nikola Gruevski izrazili su nezadovoljstvo zbog toga što Makedonija nije dobila pozivnicu za članstvo u NATO zbog spora s Grčkom oko imena makedonske države.

Crvenkovski je naglasio da za makedonske građane ulazak u EU i NATO nema alternativu.

Turski predsjednik Abdullah Gul, počasni gost summita, istaknuo je interes svoje zemlje za ulazak u EU i naglasio da bi s Turskom i EU postala globalni čimbenik.

Danilo Tuerk, predsjednik Slovenije, koja predsjeda EU-om izjavio je da je EU već sada 'globalni igrač', ali je on kao i ostali govornici podržao nastavak pregovora EU-a i Turske uz ostalo i zbog strateške važnosti te zemlje.

Tuerk je rekao da se grčko-makedonski spor oko imena može riješiti kompromisom i da će EU u tome pomoći. Rekao je također da se povoljno odvijaju pregovori između Hrvatske i EU-a i da će se kroz njih rješavati i bilateralna pogranična pitanja.

Tuerk je naglasio da zapadni Balkan ne može ostati crna rupa te je podržao približavanje Srbije EU kao i misiju EU-a na Kosovu koja treba osigurati mir i stabilnost , pomoći izgradnju kosovskih institucija i zaštitu ljudskih prava. 'Europa se mora širiti ako želi uspjeti', rekao je Tuerk.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je čvrsto opredjeljenje zemalja regije za europski put ali je upozorio da na ovom prostoru još uvijek ima retrogradnih snaga koje ne žele takvu budućnost. 'Želimo vjerovati da će izbori koji će se uskoro održati u nekim dijelovima naše regije afirmirati prevlast demokracije i europske orijentacije' rekao je Mesić.

Češki predsjednik Vaclav Klaus izrazio je rezerve prema neovisnosti Kosova i rekao da to ne može biti u budućnosti model za rješavanje problema etničkih manjina, već samo iznimka.

Albanski predsjednik Bamir Topi zauzeo se za integriranje Kosova u EU te naglasio da priznavanje nove realnosti vodi stabilizaciji regije.

Predsjednici Crne Gore i Moldove Filip Vujanović i Vladimir Voronin govorili su o naporima svojih zemalja u provedbi reformi i dostizanju europskih standarda.

Rumunjski ministar vanjskih poslova Lazar Comanesku, koji je govorio umjesto odsutnog predsjednika Traiana Basescua, rekao je uz ostalo da je Hrvatska dobar primjer koji trebaju slijediti zemlje u regiji u približavanju euroatlantskim integracijama.

Poslijepodne je predviđeno za bilateralne susrete a u subotu se nastavlja sastanak razgovorom o utjecaju integracija na jačanje gospodarstva te o problemima energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene