Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lukašenko otišao predaleko?

Europska Unija intervenira u aferi medvjedići

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska Unija sazvala je izvanredan sastanak, kako bi se razmotrilo stanje u Bjelorusiji.

Režim predsjednika Lukašenka potjerao je švedske diplomate i zatvorio svoje veleposlanstvo u Stockholmu. Svemu je prethodila akcija švedskih aktivista koji su iz zrakoplova iznad Minska bacili stotine plišanih medvjedića s porukama potpore ljudskim pravima.

Pročitajte i ovo Wagner zastrašivanje i teror Otkriveno što zapravo rade plaćenici Wagnera: "Putinu je to jako važno, proganja ga paranoja..." Ilustracija Represija režima Bjeloruski KGB u masovnoj raciji: Na ispitivanju više od 150 ljudi, mnogi su uhićeni, a nadziru im i mobitele

>> Nastavlja se rat zbog plišanih medvjedića!

Akcija dvoje švedskih aktivista uništila je odnose Bjelorusije i Švedske. Malim sportskim zrakoplovom doletjeli su iz Litve i iznad glavnog bjeloruskog grada Minska izbacili stotine plišanih medvjedića s porukama potpore ljudskim pravima. Autoritarni bjeloruski predsjednik Lukašenko odbio je produljiti akreditaciju švedskom veleposlaniku. Optužio ga je za susrete s oporbom i narušavanje odnosa dvaju zemalja.

'Sjedio je ovdje šest godina. Ne samo ministar vanjskih poslova, već i druge zainteresirane strane su mi rekle da mu ne mogu produžiti akreditaciju', rekao je Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije.

Bjelorusija je također odlučila povući svog veleposlanika iz Švedske. Stockholm je uzvratio izbacivanjem još dvojice bjeloruskih diplomata. Lukašenko je tada odlučio protjerati sve švedske diplomate iz zemlje te zatvoriti veleposlanstvo u Stockholmu.

'Ako ne žele nikakve odnose s nama, onda zatvorimo naše veleposlanstvo. Nemamo nikakvu međusobnu trgovinu i nikakve interese u Švedskoj. Švedska ima više interesa za nas. Zato kupimo svoje stvari i napuštamo Stockholm', dodao je Lukašenko.

Europska Unija razmatra kako odgovoriti na pogoršanje odnosa Švedske i Bjelorusije. Očekuje se da će iz Minska masovno biti povučeni veleposlanici zemalja EU.

'Ovo je sastanak kako bi se raspravile različite opcije. Veoma je važno da svih 27 zemalja članica ima priliku iznijeti svoj stav i odlučiti kako odgovoriti na bjeloruske odluke', kazao je Sebastien Brabant, glasnogovornik Europske Komisije.

Lukašenka često nazivaju posljednjim europskim dikatorom. Čvrstom rukom vlada Bjelorusijom od 1994. Dvije godine poslije, EU je toj zemlji nametnula sankcije koje su još na snazi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene