Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski ekonomist upozorava

'Europska unija ima iste probleme kao Jugoslavija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jože Mencinger gostovao je na jednoj tribini u Beogradu i svojim stavovima o Europskoj uniji i krizi izazvao brojne polemike.

Jože Mencinger, prvi slovenski ministar financija i ekonomist,  naglašava kako su države u Europskoj uniji izgubile obilježja države; gube nacionalnu valutu, poreze i granice. Europsku uniju uspoređuje sa bivšom Jugoslavijom iz osamdesetih godina.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne

Sumnjičav prema stranim investicijama, Jože je poznat i po svom zalaganju za postepenu tranziciju bez 'šok terapije'. Osobno se ne smatra euroskeptikom ali Europskoj uniji prognozira sudbinu sličnu onoj Jugoslavije.

Naglašava da je privatizacija jedan od osnovnih problema Slovenije u kojoj je 'preko noći stvoreno dva milijuna kapitalista'. Jože vidi povezanost slovenske krize i one u Grčkoj, i to upravo zbog suradnji u njezinom spašavanju.

Sam euro vidi kao kreaciju političkog simbola koji je sličan jugoslavenskom bratstvu i jedinstvu, a njegovu krizu povezuje s mišljenjem vodećih u Europskoj uniji koji su mu predviđali 'vječni' život.

Mencinger kaže kako ne može predvidjeti trajanje Europske unije ali da se sigurno neće raditi o čvrstoj i dugotrajnoj tvorevini kao što je primjerice bio slučaj sa Habsburškom monarhijom, prenosi Vreme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene