Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Datum još nije na vidiku

Europska komisija preporučila otvaranje pregovora sa Srbijom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon povijesnog sporazuma između Srbije i Kosova Europska je komisija preporučila da se pregovori o pristupanju Srbije Europskoj uniji otvore.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU saslušali su u ponedjeljak na sastanku u Luksemburgu izvješća o Srbiji, Kosovu i Makedoniji u kojima Europska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i Makedonijom, početak pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, a odluku o toj preporuci donijet će u lipnju.

Pročitajte i ovo Darko Obradović, stručnjak za sigurnost Dramatična potraga Sigurnosni stručnjak o istrazi oko nestale Danke: "Ne bi se otkazivala potraga da se nije dogodio preokret" Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

"Budući da su izvješća Komisije prihvaćena neposredno prije početka ministarskog sastanka, imali smo tek prve reakcije zemalja članica. Sada će se o tim preporukama razgovorati na nižim, radnim razinama, prije nego što se vratimo toj temi u lipnju", izjavio je irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmor koji je predsjedavao sastankom Vijeća za opće poslove.

>> Srbijanska vlada prihvatila sporazum iz Bruxellesa

Nakon što su Srbija i Kosovo u petak postigli dogovor o normalizaciji odnosa, Europska komisija je preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom i početak pregovora s Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Preporuka o otvaranju pregovora o članstvu u EU za Srbiju i o otvaranju pregovora o SSP-u za Kosovo označava raskid s prošlošću i zajednički korak prema europskoj budućnosti", izjavila je visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja je posredovala u pregovorima između Beograda i Prištine.

"Srbija i Kosovo su pokazali da se mogu usredotočiti na budućnost umjesto da ostanu zarobljeni u prošlosti. Naše preporuke su stoga jasne: i Srbija i Kosovo zaslužuju da odlučno krenu prema EU. To je dobra vijest za narod u Srbiji i na Kosovu te za cijelu regiju", rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Za dobivanje datuma za početak pregovora, o čemu će odlučiti čelnici zemalja članica EU na summitu u lipnju, od ključne važnosti bit će provedba postignutog dogovora. "Želio bih čestitati Srbiji i Kosovu na rezultatu pregovora. Sada želimo da ono što je dogovoreno bude i provedeno u praksi", rekao je Westerwelle pri dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

"Ono što je dogovoreno treba i implementirati i ako sljedećih dana vidimo da je to usvojeno, da se provodi, onda ćemo ući u razgovore s njemačkim parlamentom Bundestagom", rekao je Westerwelle dodajući da još nije na redu odluka o datumu.

Za odluku o početku pregovora, kao i o svim drugim pitanjima u pogledu proširenja, potrebna je suglasnost svih zemalja članica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene