457316
457316
457316
457316
457316

Europska komisija predlaže naplaćivanje ulaza u Europsku uniju

  • , 16.11.2016., 15:09
  • Autor:
  • komentara

Juncker je predstavio novi sustav kontrole granice EU.

 
 
 
 
 
Jean Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean Claude Juncker (Foto: AFP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Bruxellesu je predstavio prijedlog sustava ETIAS (europski sustav za informacije i autorizaciju putovanja) kojim bi se trebala omogućiti bolja kontrola granica.

 

"Moramo znati tko prelazi naše granice. Predložit ćemo automatski sustav kojim će se odrediti kome će biti odobreno putovanje unutar Europe. Na taj način znat ćemo tko putuje u Europu prije nego što u nju stigne", kazao je Juncker.

Prema prijedlogu, svi državljani zemalja izvan EU kojima ne treba viza morat će se registrirati putem interneta i dobivat će odobrenje koja košta pet eura i vrijedit će za sva putovanja unutar pet godina. U sklopu prijave morat će odgovoriti na sigurnosna pitanja poput je li osoba kažnjavana te je li joj ikad uskraćen ulazak u neku državu i zbog čega.

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos kazao je kako je sustav ETIAS karika koja nedostaje u kontroli granica.

"Ovako ćemo povezati naše sigurnostne i migracijske politike. Otvorenost Europe ne može biti ispred sigurnosti", kazao je Avramopoulos.


 DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se