457316
457316
457316
457316
457316

Europska komisija predlaže naplaćivanje ulaza u Europsku uniju

  • , 16.11.2016., 15:09
  • Autor:
  • komentara

Juncker je predstavio novi sustav kontrole granice EU.

 
 
 
 
Jean Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean Claude Juncker (Foto: AFP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u Bruxellesu je predstavio prijedlog sustava ETIAS (europski sustav za informacije i autorizaciju putovanja) kojim bi se trebala omogućiti bolja kontrola granica.

 

"Moramo znati tko prelazi naše granice. Predložit ćemo automatski sustav kojim će se odrediti kome će biti odobreno putovanje unutar Europe. Na taj način znat ćemo tko putuje u Europu prije nego što u nju stigne", kazao je Juncker.

Prema prijedlogu, svi državljani zemalja izvan EU kojima ne treba viza morat će se registrirati putem interneta i dobivat će odobrenje koja košta pet eura i vrijedit će za sva putovanja unutar pet godina. U sklopu prijave morat će odgovoriti na sigurnosna pitanja poput je li osoba kažnjavana te je li joj ikad uskraćen ulazak u neku državu i zbog čega.

Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos kazao je kako je sustav ETIAS karika koja nedostaje u kontroli granica.

"Ovako ćemo povezati naše sigurnostne i migracijske politike. Otvorenost Europe ne može biti ispred sigurnosti", kazao je Avramopoulos.


 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se