Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija obustavila dio postupka protiv Mađarske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija je u srijedu objavila da je obustavila postupak protiv Mađarske u predmetu koji se odnosi na neovisnost mađarske središnje banke te izrazila spremnost započeti pregovore o novčanoj pomoći Budimpešti.

Glasnogovornik Komisije Olivier Bailly izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare da je Bruxelles zadovoljan jamstvima koje je dobio iz Budimpešte da će zakon o svojoj središnjoj banci uskladiti s europskim pravilima.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Mađarskoj - 1 Nesretni Orbanovom vladom Nezadovoljni Mađari izašli na ulice: "Ne očekujem ništa od ove vlade, neće ništa promijeniti" Viktor Orban Šokantne ostavke "Ovako dalje više ne može": Javnost je bijesna, Orban uzdrman skandalima

>> EK pokrenula postupak protiv Mađarske

Mađarska vlada je dala jamstva u pogledu neovisnosti središnje banke i Komisija je spremna razgovarati o financijskoj pomoći koju je Mađarska u studenome prošle godine zatražila od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tim odlukama Europske komisije odnosi s Mađarskom mogli bi ući u mirnije vode. Mađarska vlada premijera Viktora Orbana koja ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, bila je proteklih mjeseci izložena snažnim kritikama Europske komisije, Europskog parlamenta i zemalja članica zbog više poteza koji su ocijenjeni nedemokratskim i u suprotnosti s europskim načelima.

S druge strane, Europska komisija je odlučila nastaviti postupak protiv Mađarske zbog odredbe o ranom umirovljenju sudaca. Od početka ove godine, mađarski suci su obvezni ići u mirovinu sa 62 godine, dok su ranije mogli raditi do 70. godine života. Mnogi su upozoravali da je to napravljeno kako bi se riješili nepodobnih sudaca. Slijedom te odredbe umirovljena su 274 suca.

Mađarska će se naći pred sudom EU-a i zbog odredbi o djelovanju agencije za zaštitu podataka, koje po ocjeni Komisije dopuštaju veliki utjecaj vlade na tu agenciju, što europski zakoni ne dopuštaju. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene