445287
445287
445287
445287
445287

Europska komisija nominirala Britanca Juliana Kinga za povjerenika za sigurnost

  • , 02.08.2016., 12:37
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je a će imenovati Britanca Juliana Kinga povjerenikom za sigurnost, zaduženog za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, a Kingovo imenovanje sada mora podržati i Europski parlament.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je u utorak da će imenovati Britanca Juliana Kinga povjerenikom za sigurnost, zaduženog za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, nakon što je njegov prethodnik, također Britanac Jonathan Hill odstupio s te dužnosti nakon Brexita.

Britanski kandidat za Europsku komisiju bit će odgovoran za borbu protiv terorizma i poboljšanje razmjene obavještajnih podataka, rekao je s tim u vezi predsjednik Europske komisije, što je teška zadaća u jeku terorističkih napada u zapadnoj Europi.

"Pozdravljamo tu odluku predsjednika Europske komisije", rekla je glasnogovornica britanske premijerke Therese May. "Sigurnost je vitalno pitanje za sve države članice i suradnja širom EU može pomoći u boljoj zaštiti svih nas od mnogostrukih prijetnji s kojima se suočavamo".

Bivši britanski premijer David Cameron nominirao je Juliana Kinga, britanskog veleposlanika u Francuskoj, za britanskog predstavnika u Europskoj komisiji koji će zamijeniti Jonathana Hilla, koji je dao ostavku nakon što su Britanci 23. lipnja izglasali napuštanje bloka.

Komisija, izvršni ogranak EU-a, navela je da će Kingovo sigurnosno područje uključivati uspostavu tijela koje će biti europski odgovor na terorizam, organizirani kriminal i kibernetički kriminal.

U pismu o njegovu imenovanju, Juncker je rekao kako bi želio da King poboljša razmjenu obavještajnih podataka, "uključujući kroz inicijative da razvije europski protuteroristički centar EUROPOL-a u jaču strukturu i kroz poboljšanje sustava učinkovite i interoperabilne razmjene informacija".

Kingovo imenovanje sada mora podržati i Europski parlament.

Juncker je razgovarao s Kingom 11. srpnja, i očekuje se da se britanski diplomat pojavi pred parlamentom EU-a početkom jeseni.

King je već obnašao dužnosti u Bruxellesu, poglavito kao predstojnik ureda dvoje prijašnjih britanskih povjerenika, Petera Mandelsona i Catherine Ashton, u razdoblju 2008.-2009. Bio je također i veleposlanik u Irskoj, članici EU-a koja će možda najviše izgubiti nakon Brexita.

King je svoje mjesto u Parizu preuzeo prije pet mjeseci. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se