Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka odluku suda

EK: 'Nismo nadležni za sporazum Slovenije i RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i Europska komisija (EK) nije strana u arbitražnom procesu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica EK o skandalu s arbitražnim postupkom o granici između dviju zemalja.

Na konferenciji za novinare u Bruxellesu Mina Andreeva podsjetila je da je EK pomogla u procesu uspostave arbitražnog postupka isključivo kao savjetnik.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

"Sporazum između Slovenije i Hrvatske je izvan nadležnosti Europske unije i stoga Europska komisija nije strana u arbitražnom procesu niti je izravno ili neizravno uključena u te postupke", rekla je Andreeva.

Potvrdila je da je EK upoznata s aferom no da nema u tome "formalnu ulogu".

EK potpuno podržava rad Arbitražnog suda i uvjerena je da će propisi "koje su dvije strane prihvatile za njegovo djelovanje biti poštovano", rekla je glasnogovornica.

Milanović: Hrvatska izlazi iz Arbitražnog sporazuma. Moramo van, nema nam druge!

Dodala je da će EK sada čekati odluku Arbitražnog suda prije donošenja zaključaka.

Hrvatska je u ponedjeljak odlučila izaći iz postupka arbitraže oko granice sa Slovenijom nakon skandala prošli tjedan koji je razotkrio da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i službenica ministarstva vanjskih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

U reakciji na hrvatsku odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma, slovenski premijer Miro Cerar je odmah objavio da Hrvatska to ne može jednostrano otkazati te je poslije podne pismom pozvao premijera Milanovića na tolerantno rješavanje zapleta i nastavak arbitraže. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene