Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže kompromis

'NA POLA PUTA' DO KONAČNOG DOGOVORA Uskoro na snazi bescarinski izvoz iz Hrvatske u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija i Bosna i Hercegovina "na pola su puta" do konačnog dogovora koji bi omogućio bescarinski izvoz iz Hrvatske u tu zemlju a okončanje pregovora moguće je očekivati najkasnije za dva tjedna.

Europska komisija i Bosna i Hercegovina "na pola su puta" do konačnog dogovora koji bi omogućio bescarinski izvoz iz Hrvatske u tu zemlju, a okončanje pregovora moguće je očekivati najkasnije za dva tjedna, ustvrdio je glavni bosanskohercegovački pregovarač Hamdo Tinjak kako ga u petak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova ideja Dijelimo Šengen, euro, Erasmus i zajedničko tržište: Europska komisija želi uvesti i europsku diplomu Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Iako se očekivalo da bi do zaključenja pregovora o prilagodbi privremenog trgovinskog sporazuma između BiH i Europske unije moglo doći u četvrtak kada je održan još jedan sastanak pregovaračkih timova to se ipak nije dogodilo.

"Postoje stvari koje Europska komisija ne može prihvatiti, također postoje neke stvari na kojima mi inzistiramo. Da bismo došli do dogovora moramo naći kompromis na čemu se upravo radi", kazao je Tinjak.

Odbio je govoriti o pojedinostima pojašnjavajući kako bosanskohercegovački pregovarački tim tek treba formulirati prijedloge koje bi onda razmatrali i odobrili Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH.

Tinjak je ranije izjavio kako postoji načelna spremnost Europske komisije da prihvati zahtjev BiH za postupnom prilagodbom trgovinskog sporazuma.

To bi značilo kako bi u razdoblju od pet godina ostala neka neka vrsta carinske zaštite za prehrambene i poljoprivredne proizvode koji se uvoze iz Hrvatske a na prvom mjestu je mlijeko te neki mliječni proizvodi.

Tu vrstu ustupka BiH očekuje i za meso i neke mesne proizvode s obrazloženjem kako joj je to nužno da bi zaštitila domaću proizvodnju.

Prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma koji je sastavni dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU jedan je od ključnih preduvjeta da bi Europska komisija razmatrala zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

BiH je sve do ove godine odbijala pregovarati o uspostavi jednakog tretmana za bescarinski uvoz roba iz Hrvatske kakav vrijedi za sve druge članice EU pravdajući to potrebom zaštite domaće proizvodnje no to je stajalište promijenjeno kada je Bruxelles jasno naznačio kako bez toga nema daljih pregovora o mogućem članstvu u EU.

Uz prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma BiH još mora uspostaviti jedinstveni mehanizam koordinacije odnosa sa EU-om te riješiti problem objave rezultata popisa stanovništva provedenog još 2013. godine.

Tek nakon toga Europska komisija razmatrat će prijavu BiH za kandidatski status podnesenu u veljači. To je razlog zbog kojega brojni unutar BiH vjeruju kako je podnošenje prijave bez ispunjenih uvjeta bilo preuranjeno te je služilo samo za politički marketing.

Unatoč tim kritikama član Predsjedništva BiH Dragan Čović koji je i podnio zahtjev i dalje tvrdi kako je riječ o ispravom postupku te kako je uvjeren da će BiH status kandidata dobiti najkasnije do kraja 2017. godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene