Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napadi na civilne mete

UPOZORENJE IZ EUROPOLA 'IS ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Islamska država i drugi militanti mogli bi vrlo vjerojatno izvesti nove terorističke napade u Europi nakon napada u Parizu prošle godine, upozorio je u ponedjeljak direktor Europola Rob Wainwright.

Analitičari Europola uvjereni su da Islamska država 'priprema nove napade (...) u državama članicama EU-a, posebno u Francuskoj', ističe se u izvješću koje je Wainwright predstavio na svečanom otvaranju novog Europskog centra za borbu protiv terorizma u Amsterdamu.

Pročitajte i ovo Napad na svećenika u Sydneyju Teroristički čin Akcija nakon što je biskup brutalno izboden: Uhićeno sedmero tinejdžera, oglasila se policija Kremlj što se događa u Moskvi? Američko veleposlanstvo objavilo: "U idućih 48 sati izbjegavajte velika okupljanja, postoje planovi za napad!"

'Nacionalni stručnjaci slažu se da Islamska država ima volju i sposobnost izvesti nove napade u Europi', istaknuo je. 'Napadi bi ponajprije mogli biti usmjereni na civilne mete, zbog posljedica koje bi imali', navodi se u izvješću, koje upozorava na 'promjenu strategije Islamske države koja želi djelovati globalno'.

Izvješće je plod konferencije stručnjaka 28 država članica održane tri tjedna nakon napada u Parizu 13. studenoga prošle godine.

Izvješće upozorava na 'promjenu operativnog modela' IS-a, koji 'kad god poželi' može posvuda u svijetu izvesti 'niz složenih i dobro koordiniranih napada' zahvaljujući lokalnim borcima koji dobro poznaju teren.

'Čini se da zapovjednici IS-a imaju taktičku slobodu kada biraju svoje mete, kako bi se prilagodili specifičnim lokalnim okolnostima, što snagama reda još više otežava da u ranoj fazi otkriju te planove i identificiraju upletene osobe', kaže se u izvješću.

Europski centar za borbu protiv terorizma, baziran u sjedištu Europola u Den Haagu, ima zasad četrdesetak analitičara, no, ističe Wainwright, sredstva mu u mjesecima koji dolaze moraju biti povećana jer su države članice obećale da će poboljšati razmjenu obavještajnih informacija nakon napada u Parizu.

'Koncentrirat će se posebno na zajednicu 5.000 europskih građana koji su se radikalizirali sudjelujući u sukobu u Siriji i Iraku, odakle ih se velik broj vratio i velik su sigurnosni rizik', rekao je Wainwright. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene