Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grčka kriza

Europljani o krizi: Na vlasti su nam idioti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijeli se svijet digao na noge zbog grčke financijske krize.

120 milijardi eura u tri godine, 45 milijardi ove godine. S toliko novca bit će spašavana Grčka. Pregovori Bruxellesa, MMF-a i Atene trebali bi završiti do kraja tjedna. Euro je odmah narastao, kao i indeksi na burzama. Pomoć je namijenjena za jednu zemlju, kako bi se zauzdala prijetnja širenja problema na druge zemlje eurozone, posebno Portugal i Španjolsku.

Pročitajte i ovo EasyJet avion Svi odahnuli Bizaran incident na letu iznad Sredozemnog mora: Kapetan aviona morao prinudno sletjeti zbog bučnog para Slika nije dostupna Bez konkretnih odgovora Merkel: Ako bude potrebno i dalje ćemo vršiti pritisak na SAD

Pritišće se Njemačku da pristane na plan pružanja pomoći Ateni. Kancelarku Merkel nazvao je i američki predsjednik Obama. Razgovori o paketu pomoći trebali bi biti gotovi u sljedećih nekoliko dana. U zamjenu za milijarde eura Grčka bi trebala provesti niz mjera da smanji proračunski manjak.

Međutim, vlada u Ateni, čini se nije spremna na drastične rezove. Sada odbijaju ukinuti 13. i 14. plaću zaposlenima u javnom sektoru. Grčka financijska kriza prijeti svim zemljama eurozone. 'Prvo što mislim je da onaj tko nije predvidio ovu krizu, a onda je još i produbio, sigurno još uvijek ima svoj posao. Ti ljudi koji su sve pogoršali i sad... Jednostavno, na vlasti su nam idioti', kaže stanovnik Madrida.

'Nije pošteno od strane Grčke. I sami imamo teškoće, mnogo nezaposlenih i vlastite probleme. Ne bismo trebali još i plaćati za druge, bolje bi bilo taj novac ovdje uložiti', smatra stanovnik Berlina. 'Naravno da postoji rizik od domino efekta. Ako daješ novac Grčkoj, zašto ne Portugalu i Španjolskoj? Da sam ja u tim zemljama, rekao bih: 'Pa ni mi se ne bismo bunili protiv još novca'', smatra Robert Halver, s frankfurtske burze. Njemačka, zemlja koja ima najjače europsko gospodarstvo, želi biti sigurna da će Grčka i stvarno smanjiti svoju potrošnju i provesti reforme.

'Vjerovnici ne pritišću, oni ucjenjuju i ne prihvaćaju pregovore. Začinili su nam paketom mjera koje su protiv društva, razvoja, mjere koje vode u dublju recesiju', kaže Yiannis Panagopoulos, iz Saveza grčkih sindikata. Širenje krize na Španjolsku tek bi donijelo katastrofu. Tamošnje je gospodarstvo četiri puta veće od grčkog, mnogi smatraju preveliko za spašavanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene