Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veže ih trgovina

Europa 'razočarana' što Srbija ne dolazi na dodjelu Nobela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija očekuje da zemlje koje teže ulasku u EU dijele iste vrijednosti i stoga je razočarana odlukom Srbije da ne sudjeluje na svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir.

'Vrlo smo razočarani odlukom Srbije. Očekujemo da zemlja koja teži članstvu u EU-u dijeli njezine vrijednosti i da usklađuje svoja stajališta s njom', izjavila je Angela Filote, glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Pročitajte i ovo Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi

Filote je odgovorila na novinarski upit da iznese EK-ovo stajalište o izjavi srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, koji je odluku o nesudjelovanju na svečanosti dodjele Nobelove nagrade opravdao time da je Kina jedan od najvažnijih srbijanskih partnera i da su dobri odnosi s njom u nacionalnom interesu.

>> Kina pokrenula ekvivalent Nobelovoj nagradi za mir

Kina je Srbiji u 'nacionalnom interesu'

Filote je najavila da će povjerenik Fuele o tome razgovarati s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, koji će u četvrtak boraviti u Bruxellesu.

Kina je izrazila veliko nezadovoljstvo odlukom da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Liu Xiaobu, intelektualcu koji je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog zauzimanja za demokratizaciju zemlje. Također je pozvala na bojkot svečanosti u Oslu, zaprijetivši da će one zemlje koje sudjuluju snositi određene posljedice.(Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene