Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Europa predstavlja terorističku prijetnju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar za domovinsku sigurnost Michael Chertoff izjavio je da bi jedna od najvećih prijetnji američkoj sigurnosti sada mogla doći iz Europe.

Chertoff je rekao da američke vlasti postaju sve svjesnije stvarnog rizika da Europa postane 'platforma za teroriste'.

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Zato Chertoff smatra da treba pojačati sigurnosne provjere putnika koji dolaze u SAD iz Europe.

'Jedna od stvari zbog koje smo nedavno postali zabrinuti je mogućnost da Europa postane platforma za prijetnju Sjedinjenim Državama', kazao je Chertoff.

Chertoff je upozorio i na sve veći broj terorista podrijetlom s
europskog područja, navodeći bombaške napade na vlakove u Madridu u ožujku 2004. godine i nedavne neuspjele zavjere s ciljem napada u Britaniji i Njemačkoj.

'To ukazuje da teroristi sve više gledaju na Europu kao na metu i kao na platformu za terorističke napade', istaknuo je.

Chertoffova izjava uslijedila je nakon izvješća da britanske
obavještajne službe istražuju jednu islamističku internetsku stranicu na kojoj se navodi da je u Britaniji uspostavljen ogranak al Qaedae.

Chertoff je rekao da Washington ne planira suspendirati program izuzeća od viza, koji omogućuje većini Europljana koji putuju u SAD kao turisti da to učine bez vize, ali da bi američke vlasti željele pojačati sigurnosne provjere.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene