Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi diljem EU

Europa je pod velikim pritiskom - Zbog ovih 7 razloga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novom izvješću Economist Intelligence Unit-a pod nazivom 'Europa je rastegnuta do krajnjih granica', a koje detaljno opisuje situacije koje uzrokuju najveći stres u Europi, postoji sedam kritičnih pitanja koja ugrožavaju ekonomsku i političku stabilnost kontinenta.

Iako EIU nije poredao ova kritična pitanja po redoslijedu važnosti, ipak je naglasio kako je jedno od najrizičnijih ipak pitanje migracijske krize u Europi - najgore od Drugog svjetskog rata. No, postoji cijeli niz problema koje donosimo u nastavku.

- Referendum o tome hoće li Velika Britanija ostati u Europskoj uniji ili će je napustiti je najveći problem kontinenta, tvrdi EIU.

'Ako se Velika Britanija odluči na istupanje iz EU, to bi moglo dovesti do gospodarske i političke bure. Ulagači bi mogli biti zabrinuti za svoje investicije, a sigurni britanski status bi mogao biti ugrožen. Nakon početnog šoka, povratak stabilnog tržišta bit će postupan, no raspoloženje investitora bi moglo biti jako usporeno, dok bi kreditne marže mogle biti veće nego prije. Neizvjesnost oko ekonomskih izgleda takođe bi mogla dovesti do povećanja opreza pri štednji te zakašnjelih odluka o ulaganju. Sve će to, na kraju, utjecati na tempo gospodarskog rasta, stoji u izvješći EIU-a.

No, najveće pitanje je što bi to sve moglo učiniti EU.

'Jedan mogući odgovor na odlazak Velike Britanije iz EU bi mogao ići u smjeru intenziviranja napora za povećanje nadnacionalne političke integracije, posebno u eurozoni. To dovodi do krize političkog legitimiteta EU i do daljnjeg porasta podrške euroskeptičnim strankama', dodao je EIU, a prenosi Business Insider.

- Grčka ekonomija je i dalje u rasulu.

U petak je Grčka pristala poduzeti daljnje mjere kako bi dokazala da radi na podizanju gospodarstva i da je spremna za nova sredstva pomoći.

Ipak EIU tvrdi kako je upitno može li bilo koja grčka vlada ili bilo koja politička kombinacija implementirati mjere koje se traže od njih.

'Grexit predstavlja ogroman politički poraz bloka, s potencijalnim destabilizirajućim konzekvencama', stoji u izvješću.

- Europa je skliznula prema nekim neviđenim oblicima monetarne politike.

Inflacija i rast zapeli su na niskim razinama u eurozoni nakon godina gotovo nulte kamatne stope. Vrijeme je da se postane malo radikalnijima, a centralne banke su počele govoriti o korištenju tzv. helikopter novca, što uključuje stvaranje novog novca koji se daje izravno ljudima da ga koriste kako god žele. Malo je dokaza da političari imaju bilo političke volje ili kapital za početak korištenja reforme fiskalne politike za jačanje još uvijek slabog gospodarstva regije, tvrdi EIU.

- Pad produktivnosti je jedna od najvećih briga za zdravlje europskog gospodarstva.

'Rast produktivnosti je usporen diljem Europe nakon globalne financijske krize, reflektirajući tako faktore koji su rezultat recesije i dubljih strukturnih promjena. Različite reakcije pet najvećih europskih gospodarstava na izazove koje je sa sobom donijela globalna kriza rezultirale su različitim obrascima rasta produktivnosti. Pomaci u tijeku kako u zemlji tako i u globalnom gospodarstvu čine malo vjerojatnim da će te zemlje vratiti svoje stope rasta produktivnosti na razine prije krize. Produktivnost u Španjolskoj i Italiji je stagnirala od 2014. godine, a EIU ne očekuje da će se oporaviti u kratkom roku. Očekujemo lagano jačanje oporavka u Velikoj Britaniji te nastavak blagogo poboljšanja u Njemačkoj i Francuskoj između 2016. i 2020. godine', tvrde u EIU.

- Odnosi Europe i Rusije su krhki.

Prema EIU, 'širenje zapadnjačkog utjecaja u post-sovjetskom prostoru smatra se u Rusiji kao potencijalna egzistencijalna prijetnja'.

'To su izazovi za koje je EU loše pripremljena, posebno i stoga jer postoje neslaganja unutar EU oko tog pitanja. Bilo je potrebno rušenje putničkog zrakoplova iznad istočne Ukrajine te smrt europskih državljana kako bi se postigao sporazum država članica oko nametanja sankcija.

- EIU upozorava da postoji podcjenjivanje niza političkih problema s kojima se suočavaju europske demokracije. U osnovi, vlade u potpunosti ne razumiju zašto su odjednom postale popularne neke nove stranke koje u društvo unose nove frakcije.

'Događa se da je politički stranački sustav koji je dosad funkcionirao gotovo pa savršeno, jednostavno slomljen. Vrijeme masovnih stranaka i masovnih demokracija koje su osnovane početkom 20. stoljeća je prošlo', tvrdi EIU.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

'To dovodi do novih problema za one koji žele oformiti vlade u nekim od najnaprednijih europskih demokracija, što su pokazali nedavno održani izbori diljem regije. Rezultat je produljenje perioda političke podijeljenosti te nestabilnosti vlade.'

- Migracijska kriza je veći rizik za Europu čak i od financijske i ekonomske krize koje su joj prethodile, stoji u izvješću EIU-a. Europa je upletena u najgoru izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata.

Ujedinjeni narodi su potvrdili 30. prosinca 2015. godine kako je više od milijun izbjeglica i migranata došlo na europski kontinent morskim putem. Za usporedbu, 2014. godine došlo ih je 219 tisuća.

Dok članice EU pokušavaju problem s migrantima riješiti na najbolji mogući način, neke zemlje poput Grčke se bore u nošenju s tim problemom zbog svog pohabanog gospodarstva.

'Sporazum EU-Turska kupio je malo prostora za disanje, ali se suočava s izvanrednim političkim, pravnim i praktičnim problemima. No, ako to propadne, mi smo ponovno u problemima. EIU očekuje od nacionalnih vlada i nadnacionalnih ustanova da uspiju upravljati ovog europskom krizom i to na neko dulje vrijeme, unatoč značajnom političkom i ekonomskom trošku', zaključuje EIU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene