Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crna brojka raste

Europa i dalje okovana snijegom i ledom, najmanje 260 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj smrtno stradalih od posljedica vala hladnoće koji već tjednima vlada Europom sve je veći, a prema posljednjim podacima žrtava je 260, od kojih najviše u Ukrajini i Poljskoj gdje je dosad od smrzavanja umrlo 167 osoba, prenose svjetske agencije.

U Ukrajini su zbog hladnoće život izgubile 122 osobe. Vlasti su otvorile više lokacija za sve koji se žele ugrijati i pojesti topli obrok, a nemaju se gdje skloniti. Ondje je dosad primljeno 65.000 osoba, a samo u posljednja 24 sata stiglo ih je 12.000. Temperature s dnevnih -21 C padnu na -30 C tijekom noći, no meteorolozi tijekom dana najavljuju blagi porast temperatura.

U sjeveroistočnoj Poljskoj temperature su se tijekom noći spustile na -27 C, a od posljedica hladnoće umrlo je 45 osoba. U većini slučajeva riječ je o beskućnicima koji su u alkoholiziranom stanju zaspali na otvorenom.

Snijeg je paralizirao veći dio Italije, uključujući i jug zemlje oko Napulja i Sardiniju, ali i glavni grad Rim. U zemlji je od posljedica hladnoće dosad umrlo šest osoba. U Rimu pada rijedak snijeg, no promet je potpuno blokiran. Rimski gradonačelnik Giorgio Alemano zabranio je prometovanje gradskim ulicama bez lanaca ili zimskih guma te pozvao građane, da ukoliko ne moraju, ne izlaze iz domova. U sjevernom i središnjem dijelu zemlje zatvorene su škole. U Toskani je proglašeno izvanredno stanje, a mnoga domaćinstva nemaju struju.

I u Francuskoj su temperature na istoku zemlje pale i do -20 C, a hladnoća je odnijela prve žrtve. Dvoje starijih ljudi oboljelih od Alzheimera je umrlo - jedna 70-godišnjakinja koja pati od te bolesti nestala je u četvrtak iz doma za starije i nemoćne osobe blizu Toulousea nađena je smrznuta u parku, a slično je završio i 82-godišnji starac na istoku zemlje. Snijeg koji je padao u petak navečer ne sjeveru zemlje izazvao je kaos u prometu, a školski prijevoz prekinut je u nekoliko regija. Nastavak padavina očekuje se i tijekom noći.

U Rumunjskoj je broj smrtno stradalih 28, a više stotina škola je zatvoreno. U najsiromašnijoj članici EU-a Bugarskoj, od hladnoće je smrtno stradalo 16 osoba, uglavnom stanovnika udaljenih sela, čija su tijela pronađena uz ceste, a pretpostavlja se da su im domaćinstva ostala bez grijanja.

Agencije javljaju kako je na nekim mjestima u Austriji 60 posto površine Dunava zaleđeno, zbog čega je plovidba potpuno onemogućena. Temperature su se i ondje spustile do - 28 C, a snijegom i ledom okovana je i Njemačka. U Španjolskoj je zabilježena temperatura od -13 C uz vjetar koji puše brzinom od 100 km/h. Pod snijegom je Katalonija, ali i Balearsko otočje.

Susjedna BiH također je zametena snijegom, a od posljedica hladnoće ondje je smrtno stradalo šest osoba. U Sarajevu je palo metar snijega, grad je u potpunosti blokiran, jer snijeg neprekidno pada od četvrtka. U Srbiji je u 27 općina proglašeno izvanredno stanje, a ledeni val dosad je odnio sedam žrtava. U Crnoj Gori paraliziran je promet zbog čega su sjeverni i južni dio zemlje prometno razdvojeni, a jedna je osoba poginula u autu na koji se srušila lavina. (Hina)

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Slika nije dostupna Od prošlog tjedna Veliki val hladnoće odnio najmanje 48 života

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene