Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europa će priznati Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europa će priznati neovisnost Kosova, ali od Prištine traži usklađivanje datuma, prenosi danas list Repubblica izjavu talijanskog diplomate koji je bio na sinoćnjem sastanku Kontaktne skupine za Kosovo u Sloveniji.

Na Brdu kod Kranja sastali su se predstavnici Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Italije a sastanku su prisustvovali i slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, te visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. 

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Slika nije dostupna "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?"

Na sastanku nisu bili predstavnici Rusije i SAD.

"Europa je zatražila od Kosova da ne proglasi neovisnost bez
koordinacije s nama koji smo spremni poduprijeti (nezavisnost)", prenosi Repubblica izjavu talijanskog diplomata.

To će biti "koordinirano proglašenje neovisnosti", a ne "unilateralna izjava", što je velika politička razlika, iznosi talijanski izvor.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je predložio proglašenje neovisnosti 4. veljače, odnosno dan poslije drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji, dok je D'Alema predložio datum od 9. ožujka, odnosno poslije izbora u Španjolskoj, piše talijanski list.

Pretpostavlja se kako bi, u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova prije španjolskih izbora, pitanje neovisnosti Basikije moglo ući u španjolsku predizbornu polemiku.

Rusija se protivi neovisnom Kosovu i prijeti blokiranjem misije UN-a na tom prostoru vetom u Vijeću sigurnosti. Zbog toga će EU na Kosovo uputiti svoju misiju od 1.800 policajaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene