Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve slabiji i slabiji

Euro pao na najnižu razinu u posljednje četiri godine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Euro je danas pao na najnižu razinu u odnosu na dolar u posljednje četiri godine, zbog dužničkih problema pojedinih članica Europske unije, koje za tu valutu predstavljaju velik uteg.

Dolar je porastao za 0,3 posto u odnosu na euro i sada je taj omjer 1,2322 u korist eura, sa prethodnih 1,23, piše CNN. Investitori su krajem prošlog tjedna počeli vršiti snažan pritisak na euro, u jeku odluke EU-a o gotovo trilijun eura pomoći posrnuloj europskoj ekonomiji.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati" Euro zabrinjavajuć trend Novo dno vrijednosti eura: Prvi puta u 20 godina vrijedi ravno jedan dolar, prognoze za ostatak godine sive

>> 'Svaki napad na euro-zonu će propasti'

Mnoge europske zemlje najavile su planove štednje, kako bi izbjegle grčki scenarij. Jedan od takvih primjera je i problematični Portugal, koji je najavio rezove plaća od 5 posto u javnom sektoru, od političara, do šefova u javnom sektoru. Španjolska je najavila rezanje plaća u javnom sektoru od pet posto u ovoj godini te njihovo zamrzavanje u idućoj, kako bi smanjila svoje proračunske minuse i pokrila dugove.

Investitore najavljene mjere europskih država brinu, jer se boje da će najavljene mjere štednje narušiti, ionako krhak ekonomski rast u euro zoni.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene