Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dug od 300 milijardi eura

EU: U Grčkoj dug najviši u modernoj povijesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Situacija u Grčkoj, čiji ogroman dug zabrinjava EU, 'vrlo je ozbiljna', ocijenila je švedska ministrica za europske poslove Cecilia Malmstroem, čija zemlja predsjeda EU-om.

 'Naravno da smo zabrinuti', kazala je Malmstroem novinarima, uoči početka summita EU-a. To pitanje 'nije službeno na dnevnom redu' summita, no 'mislim da će predsjednici država i vlada neformalno razgovarati o njemu jer je situacija u Grčkoj vrlo ozbiljna', kazala je.'Situacija je teška, zahtijeva vrijeme, političku hrabrost i reforme', dodala je, istaknuvši da je Europska unija 'obitelj i da jedni druge nastoje podržati'.Zamjenik grčkog ministra financija Filipos Sahinidis rekao je u četvrtak pred grčkim parlamentom da grčki dug iznosi 300 milijardi eura i da je najveći u povijesti suvremene Grčke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Andrej Plenković Aktualne teme Plenković o prijetnjama koje je dobio preko frizera: "Ima tko se brine o tome''

Ipak bi se trebao izbjeći bankrot

Grčka bilježi i najveći proračunski deficit u zadnjih 16 godina, dodao je. On ove godine iznosi 12,7 posto BDP-a, a 2010. trebao bi iznositi 9,4 posto BDP-a, što je daleko iznad granice od 3 posto koliko dopuštaju pravila eurozone.Javni dug iznosi 113 posto BDP-a, a iduće godine trebao bi doseći 120 posto BDP-a. Stanje u grčkom proračunu prilično je napeto, ali zemlja bi ipak trebala izbjeći bankrot, ustvrdio je u četvrtak predsjednik eurozone i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. Grčki premijer Georges Papandreu zatražio je u četvrtak sastanak sa svim stranačkim čelnicima posvećen borbi protiv korupcije i poreznih prijevara. Sastanak će se održati idući tjedan. ( Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene