Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporne izjave

"Još jednom se obraćam Europljanima'': EU traži objašnjenje Erdoganovih prijetnji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Erdogan je u srijedu zaprijetio Europljanima da neće moći slobodno šetati ulicama nigdje u svijetu.

Europska unija pozvala je turskog veleposlanika pri europskim institucijama kako bi od njega zatražila objašnjenje za izjave predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je zaprijetio Europljanima da neće moći slobodno šetati ulicama ako ne promijene odnos prema njegovoj zemlji.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Turski predsjednik Tayyip Erdogan Pregovori o pristupanju u zastoju Erdogan: "Bude li potrebno Turska bi se mogla razići s Europskom unijom"

"Pozvali smo stalnog predstavnike Turrske pri EU-u da dođe u europsku službu za vanjske odnose jer želimo čuti objašnjenje u vezi s komentarima predsjednika Erdogana o sigurnosti Europljana 'na ulicama diljem svijeta'", izjavila je u četvrtak glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančič.

Erdogan, koji vodi kampanju za referendum o proširenju predsjedničkih ovlasti, posljednjih je tjedana zaoštrio odnose s EU-om, posebice nakon što su nekim europskim gradovima zabranjeni skupovi turske dijaspore u okviru kampanje za referendum.

Erdogan je u srijedu, na dan kada je nešto kasnije u Londonu izveden teroristički napad, u svom govoru zaprijetio Europljanima da neće moći slobodno šetati ulicama nigdje u svijetu.

"Još jednom se obraćam Europljanima. Cijeli svijet prati što se događa. Ako se nastavite ponašati na ovaj način, sutra nijedan Europljanin, nijedan zapadnjak neće moći sigurno i spokojno šetati ulicama nigdje u svijetu", rekao je Erdogan.

Erdogan kaže da će Turska nakon referenduma razmotriti odnose s EU-om

Turska će ponovno razmotriti sve svoje političke i administrativne odnose s Europskom unijom nakon referenduma u travnju, uključujući i sporazum o suzbijanju ilegalne migracije, ali će zadržati gospodarske odnose s Unijom, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

U razgovoru za CNN Turk, Erdogan je rekao da će sve "od A do Ž" u odnosima Turske i Europske unije biti predmetom revizije nakon 16. travnja i referenduma o ustavnim reformama koje će ojačati Erdoganove predsjedničke ovlasti.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove na svom teritoriju turskih političara koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu. Njemačka i Nizozemska svoju su odluku opravdale sigurnosnim razlozima, no Erdogan ih je optužio za "nacističke metode" i gušenje slobode govora.

U razgovoru u četvrtak nije se ispričao za usporedbu s nacizmom. "Vi se uznemirite kad mi kažemo da je to fašizam, da je to nacizam, ali ono što radite pristaje uz definiciju", rekao je Erdogan za CNN Turk. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene