Obavijesti Video Pretražite Navigacija

EU spremna poslati civilnu misiju na Kosovo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija se unatoč neizvjesnosti oko budućnosti Kosova priprema za slanje svoje civilne misije na Kosovo, priopćeno je nakon susreta njemačkog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera i njegova švedskog kolege Carla Bildta danas u Berlinu.

"EU je bez obzira na neizvjesnu situaciju glede budućeg statusa Kosova pripremljen za snažnu akciju potpore", rekao je Steinmeier. 

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić bizaran šou Vučić u bizarnom nastupu objašnjavao tko sve napada Srbiju, kojim oružjem: "Imam materijale..." Problemi s vojnim helikopterima - 4 Potvrđeno Dnevniku Nove TV Opet problemi s vojnim helikopterima: Na obje letjelice u NATO misiji na Kosovu utvrđena neispravnost

On je naglasio da se članice EU-a pripremaju za donošenje odluke u svezi s pitanjem proglašenja Kosova te dodao da "ne treba puno mašte" da bi se predvidjelo kako će ta odluka izgledati.

Švedski ministar Bildt naglasio je da EU mora sačuvati jedinstvo po tom pitanju.

"Mi moramo učiniti sve da bi bio zadržan trenutačni polukonsenzus koji unutar EU-a vlada o tom pitanju", rekao je Bildt.

Steinmeier je naglasio da daljnji razvoj događaja ovisi o ishodu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Srbiji ali je istodobno izrazio dvojbe glede toga hoće li Srbija "prihvatiti ispruženu ruku Europske unije".

"Prvi krug predsjedničkih izbora je pokazao da su oni koji su širili nacionalističke tonove izbili u prvi plan", smatra Steinmemeir.

Carl Bildt je izrazio zabrinutost glede budućnosti Kosova bez obzira na termin proglašenja neovisnosti.

"Od datuma proglašenja neovisnosti puno je važnije pitanje što će se na Kosovu dogoditi nakon toga i ja sam zabrinut glede gospodarske i socijalne budućnosti te pokrajine", rekao je Bildt. 

Švedski ministar i nekadašnji visoki međunarodni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, ukazao je na visoku stopu nezaposlenosti od 40 posto i činjenicu da s Kosova svake godine emigrira preko 30.000 ljudi.

"Ako nam ne uspije pomoći Kosovu da samo sebi pomogne onda ćemo za koju godinu tamo imati jako tešku situaciju", zaključio je Bildt.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene