Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsolutni, krajnji rok

EU dao ultimatum britanskoj premijerki: "Imate 10 dana za dogovor o Brexitu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija dala je britanskoj premijerki Theresi May "apsolutni krajni rok" od deset dana da poboljša njenu ponudu razvoda u Brexitu ili se suoči s neuspjehom u uvjeravanju čelniak EU-a da otvore trgovinske pregovore s Britanijom na summitu u prosincu.

Bez dogvora idućeg mjeseca bit će vrlo malo vremena za spoarzum o trgovinskim aranžmanima prije no što Britanija napusti EU u ožujku 2019. što će stvoriti dodatni pritisak na tvrtke da izbjegnu gubitke i presele ulaganja.

Pročitajte i ovo Boris Johnson (Foto: AFP) Izlazak iz EU-a do 31. listopada? Johnson krenuo u kampanju za nasljednika May: ''Odgoda Brexita znači poraz'' Nigel Farage, bivši čelnik UKIP-a (Foto: AFP) osnovani u travnju Stranka Brexit skoro osvojila svoje prvo zastupničko mjesto u britanskom parlamentu

"Moramo vidjeti napredak Ujedinjene Kraljevine u roku od deset dana po svim pitanjima, uključujući Irsku", rekao je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u tweetu nakon jednosatnog sastanka s May u Bruxellesu poslije summita EU-a.

Sporazum o granici sa Sjevernom Irskom iznenada je u petak postao složeniji jer izgleda da će vlada u Dublinu pasti.

Tusk je rekao da je još uvijek moguće da će drugih 27 čelnika EU-a na summitu 14. i 15. prosinca zaključiti da je Britanija ostvarila "dovoljan napredak" u ispunjavanju tri ključna uvjeta kako bi mogli odobriti otvaranje trgovinskih pregovora u idućoj godini.

Tusk je, međutim, dodao da je to "još uvijek veliki izazov".

Dužnosnici EU-a očekuju da će ključni trenutrak biti kada se May 4. prosinca vrati na sastanak s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom i njegovim glavnim pregovaračem Michelom Barnierom.

"Tusk je iznio vremenski okvir s 4. prosincem kao krajnjim rokom da Ujedinjena Kraljevina učini dodatne napore, što bi omogućilo Barnieru da u preporuci kaže da je ostvaren dostatan napredak", rekao je jedan dužnosnik EU-a. "May se složila s tim vremenskim okvirom".

"Ujedinjena Kraljevina će trebati dati vjerodostojna jamstva glede izbjegavanja tvrde granice prije 4. prosinca, no još nije jasno kako to može učiniti", dodao je dužnosnik.

Dodatan problem je u Irskoj gdje bi premijer Leo Vardakar, koji je upozorio da će staviti veto ako ne bude većih britanskih poteza u pitanju granice, mogao sazvati prijevremene izbore zbog drugog pitanja.

Sjevernoirski saveznici britanske premijerke, zagovornici Brexita o kojima joj ovisi tijesna parlamentarna većina, optužuju Dublin da želi natjerati Sjevernu Irsku, ili cijelu Ujedinjenu Kraljevinu, da ostane u carinskoj uniji s EU-om, što je lišava slobode da uspostavi vlastita trgovinska pravila.

Dužnosnici EU-a kažu da je najbolji način da se izbjegne "tvrda granica" s Irskom da se regulativa ostavi istom, samo u Sjevernoj Irskoj ili u cijeloj Ujedinjenoj Kraljevini. Britanija je prvu mogućnost odbila jer bi to odvojilo Sjeverne Irsku od ostatka Britanije. Zagovornici Brexita kažu da Britanija ne bi trebala slijediti pravila EU-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene