Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moguć sporazum

EU: Ponuda Ukrajni i dalje je na stolu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska unija je u ponedjeljak istaknula da je i dalje otvorena za potpisivanje sporazuma o tješnjim odnosima s Ukrajinom, da od nje neće tražiti da se opredijeli između EU-a i nekog drugog partnera te kritizirala Rusiju zbog pritiska na Kijev.

'Ponuda za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sveobuhvatnog sporazuma o slobodnoj trgovini i dalje je na stolu. Uvjereni smo da potpisivanje sporazuma o pridruživanju i sporazuma o slobodnoj trgovini, najambicioznijeg sporazuma koji je Europska unija ikada ponudila, pruža najbolju moguću potporu za ukrajinsku ekonomsku situaciju, reforme i modernizaciju s ciljem izgradnje prosperitetne i stabilne budućnosti za sve Ukrajince', kaže se u zajedničkoj izjavi predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ako su prve izazvale podsmjeh, što će ove? EU sankcionirala još 12 Rusa, upozorili da bi mogli još jače kazniti Rusiju Slika nije dostupna Međusobno optuživanje Rusija o pritisku na Ukrajinu: Kritika Europske unije je neprikladna!

>>UKRAJINSKI PARLAMENT ODLUČIO: Timošenko ne može na liječenje u inozemstvo!

Ukrajinska vlada je u četvrtak odlučila prekinuti pripreme za potpisivanje tih sporazuma, što se trebalo dogoditi krajem ovoga tjedna na summita EU-a i zemalja Istočnog partnerstva u Vilniusu. Rusija u koju Ukrajina plasira četvrtinu svoga izvoza, mjesecima je vršila veliki pritisak na Kijev kako bi odustao od tješnjeg povezivanja s EU-om i kako bi pristupio carinskoj uniji s Rusijom i ostalim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza.

'Iako smo svjesni vanjskog pritiska kojemu je Ukrajina podvrgnuta, vjerujemo da kratkoročni ciljevi ne bi smjeli zasjeniti dugoročne koristi koje bi to partnerstvo donijelo. Ipak, EU neće tražiti od Ukrajine, niti od bilo kojeg partnera, da biraju između EU-a i nekog drugog regionalnog entiteta. Na Ukrajini je da slobodno odluči u koji će se angažman s EU-om uključiti. Ukrajinski građani su ponovno posljednjih dana pokazali da u potpunosti razumiju i prihvaćaju povijesnu prirodu europskih asocijacija', dodaju čelnici EU-a.

'Ne odobravamo poziciju i djelovanje Rusije u tom pogledu. Sporazum o pridruživanju i sporazum o slobodnoj trgovini pružaju prigodu našim zajedničkim susjedima da grade modernu, prosperitetnu demokraciju utemeljenu na vladavini prava. Snažnji odnosi s Europskom unijom ne idu na štetu odnosa između naših istočnih partnera i njihovih ostalih susjeda poput Rusije. Istočno partnerstvo je zamišljeno kao dobitno rješenje u kojem sve strane trebaju biti na dobitku. Europska unija ostaje spremna objasniti Ruskoj Federaciji uzajamne prednosti povećena trgovačke razmjene s našim susjedima, uz istodobno poštovanje suverenosti i neovisnosti naših istočnih partnera', dodaju Barroso i Van Rompuy. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene