Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spas posrnule države

EU odobrila 85 milijardi eura za pomoć Irskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske unije je odobrila paket pomoći Irskoj u iznosu od 85 milijardi eura, od čega je 35 milijardi namijenjeno za irske banke.

Paket pomoći najprije su odobrili ministri financija 16 zemalja euro zone, a nakon njih i ministri svih 27 zemalja članica EU-a. Od 35 milijardi eura namijenjenih za irske banke, 10 milijardi će se usmjeriti za hitnu dokapitalaziciju banaka, a ostalih 25 bit će dostupni kao bude li potrebe kao potpora bankarskom sektoru.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

>> Desetak tisuća Iraca prosvjeduje u Dublinu protiv mjera štednje

>> Irska će zatražiti financijsku pomoć

'Ministri su jednoglasno odobrili financijsku pomoć kao odgovor na zahtjev irskih vlasti od 22. studenoga. Ministri se slažu s Europskom središnjom bankom da je davanje zajma Irskoj opravdano kako bi se očuvala financijska stabilnost euro zone i Europske unije u cjelini', kaže se u izjavi ministara financija.

Kao uvjet za pomoć irska je vlada morala donijeti četverogodišnji program drastične štednje kako bi svoj golemi proračunski deficit od 32 posto svela u dopuštenih 3 posto do 2015. godine. Irska je dobila paket pomoć uz fleksibilnu kamatnu stopu od prosječno 5,8 posto godišnje, što je više nego što plaća Grčka (5,2 posto), kojoj je slična pomoć odobrena proljetos. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene