Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglička kriza

EU obećava pomoć zemljama tranzitnima za izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice Europske unije obećale su na konferenciji u Luxembourgu zemljama sirijskim susjedama i zemljama zapadnog Balkana pomoć u upravljanju izbjegličkom krizom.

U Luxembourgu je u četvrtak održana konferencija o istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, kojom izbjeglice s Bliskog istoka idu prema zapadnoj Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odobrena sredstva Slovenija dobila 10 milijuna izvanredne europske pomoći za izbjegličku krizu Slika nije dostupna 'Tajni plan' EU Stotine tisuća migranata bit će deportirano iz Europe

Na konferenciji su sudjelovali ministri vanjskih i unutarnjih poslova zemalja članica EU-a te njihovi kolege iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Libanona i Jordana te predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda, UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a - Frontexa i EASO-a.

"Suočeni smo sa zajedničkim izazovom. Kao partneri, moramo na njega odgovoriti kolektivno i solidarno", kaže se u deklaraciji koja je usvojena na konferenciji.

'Izbjeglička kriza u Europi trajat će godinama'

U zajedničkoj deklaraciji EU obećava dodatnu pomoć zemljama u sirijskom okruženju i zemljama zapadnog Balkana, ali i traži otvaranje novih centara za prihvat i registraciju izbjeglica, efikasno upravljanje granicama, borbu protiv organiziranog kriminala i protiv trgovine ljudima i krijumčarenja izbjeglica.

"Usvojena je zajednička deklaracija koja govori o cijelom nizu novih elemenata suradnje između država EU-a i države koje čine prvi krug oko Sirije - Turske, Jordana i Libanona te s državama zapadnog Balkana. To nije rješavanje korijena problema, jer korijen je u Siriji i Iraku, ali je najviše što EU u ovom trenutku može učiniti sama", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Ona je rekla da je dosadašnji izostanak suradnje između Hrvatske, Srbije i Mađarske bio sramotan.

"Mislim da je bilo prilično sramotno kako je to izgledalo", rekla je Pusić, dodajući kako se nada da će nakon večerašnje konferencije započeti nova suradnja i novi pristup.

"Jasno je da ti ljudi ne žele ostati ni u jednoj od tih zemalja, niti su one u stanju ni administrativno ni financijski to podnijeti. Neki to rade malo bolje neki malo lošije, međutim, bilo kakvo prebacivanje krize i glorificiranje svoje uloge je da blago kažem deplasirano i smiješno", rekla je ministrica Pusić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene