Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon objave novih sankcija

Prve reakcije na dramatičnu Trumpovu odluku: S jedne strane pljesak, s druge zabrinutost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski čelnici i Rusija zabrinuti su, a Izrael i Saudijska Arabija zadovoljni nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum iz 2015., javljaju agencije.

Trump je u dugoočekivanom govoru u Bijeloj kući objavio da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma za koji američki predsjednik smatra da nije u najboljem interesu SAD-a.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije

Međutim, njegov potez ne znači povlačenje SAD-a iz sporazuma, nego prebacivanje loptice na Kongres koji bi mogao ponovno uvesti ukinute sankcije Teheranu.

Čelnici Francuske, Velike Britanije i Njemačke upozorili su Washington u zajedničkoj izjavi da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija.

Troje čelnika je istaknulo da dijele američku zabrinutost zbog iranskog balističkog programa i destabilizirajućih aktivnosti u regiji te da su spremni surađivati s Washingtonom kako bi se ta zabrinutost riješila.

"Ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje"

Europska povjerenica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini smatra da SAD ne može jednostrano otkazati sporazum.

"Kao međunarodna zajednica ne možemo si priuštiti raskid sporazuma koji djeluje", rekla je.

"To nije bilateralni ugovor....Međunarodna zajednica, uključujući EU jasno je dala do znanja da sporazum vrijedi i da će vrijediti", naglasila je Mogherini.

Moskva: Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom

Moskva ističe da je "iznimno zabrinuta" zbog Trumpova poteza jer ocjenjuje da se Iran striktno drži nuklearnog sporazuma,

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Trump otvara pitanja koja su već riješena sporazumom, ali se nada da Trumpovo stajalište neće izravno utjecati na primjenu dogovora.

Dodao je da je glavna zadaća Moskve u ovome trenutku spriječiti propast nuklearnog sporazuma i pozvao je sve strane da se drže dogovora, prenosi agencija RIA novosti.

Netanyahu uputio čestitke unaprijed

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu čestitao je Trumpu.

"Čestitam predsjedniku Trumpu na današnjoj hrabroj odluci, on se odvažno suprotstavio iranskom terorističkom režimu", rekao je.

SAD je i prije Trumpova govora na svojoj strani imao Izrael, velikog protivnika Irana na Bliskom istoku.

Netanyahuova vlada je unaprijed u petak pozdravila Trumpov korak za koji je očekivala da će biti nepotvrđivanje sporazuma.

Rijad je također pozdravio "čvrstu strategiju američkog predsjednika prema Iranu i njegovoj agresivnoj politici". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene